צריך עיון > בין הסדרים > ביום שהחרדים יצאו לעבוד…

ביום שהחרדים יצאו לעבוד…

תחזיות קודרות רבות מודאגות מעתידה הכלכלי של המדינה, לו תימשך מגמת אי-ההשתתפות בשוק התעסוקה בקרב גברים חרדים. תחזיות קודרות מהן מודאגות מה יקרה, גם אם מגמה זו תיפסק. איציק פנחס סבור כי יציאת החרדים לעבודה לא תציל את מצב הכלכלה, לדבריו, האתגר של הכלכלה הישראלית הוא פריון העבודה הנמוך, והנתונים מראים כי במדד זה ביצועיהם של הגברים החרדים לא מרשימים במיוחד. רמות השכר והפרודוקטיביות של גברים חרדים נמוכים בהרבה משל עמיתיהם בחברה הישראלית. העדר הכשרה מתמטית, כישורים מוגבלים באנגלית וחוסר התמצאות בעולם הטכנולוגי, מגבילים מאד את יכולת ההשתלבות של גברים חרדים בשוק התעסוקה של המאה ה-21:

 

גברים חרדים מגיעים לגיל בגרות ללא ידע במקצועות היסוד ובפער ניכר ממקביליהם הלא-חרדים. רמת השליטה בשפה האנגלית של גברים חרדים נמוכה מאוד בהשוואה לקבוצות אחרות, ונמוכה גם מזו של הנשים החרדיות (שרובן לומדות את מקצועות הליבה בגיל צעיר, בניגוד לגברים החרדים). בנוסף לכך, הצעירים החרדים שולטים באנגלית ברמה נמוכה יותר מזו של חרדים מבוגרים יותר, כאשר בשאר הקבוצות המגמה היא הפוכה. קשה להסביר את הפער בין הצעירים והמבוגרים בקרב החרדים. יכול להיות שעיקר הפער נובע מהבדלים בין הדור הצעיר לדור המבוגר (שהיה פתוח יותר ללימוד מקצועות יסוד). כך או אחרת, אי-לימוד האנגלית בשלבים מוקדמים מאלץ את הגברים החרדים המעוניינים להשתלב באקדמיה ובתעסוקה ללמוד את השפה מראשיתה בגיל מבוגר – תהליך שדורש זמן רב והוצאה כספית לא מבוטלת, גם מצדם וגם מצד כלל הציבור, במידה ולימודים אלה מסובסדים על ידי המדינה.

תחום נוסף שבו יש פער בולט בין הגברים החרדים לשאר הקבוצות באוכלוסייה הוא תחום המחשבים והטכנולוגייה, שהופך משמעותי יותר ויותר עם השנים, וחשיבותו גוברת בשוק העבודה ובחיי היום יום כאחד. אך ישנו שיעור גבוה מאוד של גברים חרדים בגילאי העבודה שכלל אין להם ניסיון וידע בסיסי במחשבים (21%, גבוה מאוד בהשוואה ליהודים לא-חרדים (6-7%) וכן בהשוואה לנשים חרדיות (13%)). וכאשר מסתכלים על דור העתיד, צעירים בגילאי 24-16, ניתן לראות שבכל הקבוצות ישנו שיעור נמוך יחסית של חסרי היכרות עם מחשב, להוציא קבוצה אחת: גברים חרדים. זוהי קבוצה שעבורה כל הכלים והאמצעים הטכנולוגיים הם זרים כמעט לחלוטין. גם את הפעולות הבסיסיות ביותר –  הכרוכות בשימוש במחשב, טלפון חכם, טאבלט או כל אמצעי טכנולוגי אחר – רבים מהם אינם יודעים ואינם מסוגלים לבצע…

כיום אחד מכל עשרה אנשים בגילאי העבודה הוא חרדי. לפי התחזיות הדמוגרפיות העדכניות ביותר של הלמ"ס, בשנת 2065 יהיה זה אחד מכל שלושה, כאשר חלקם של היהודים הלא-חרדים באוכלוסיית גילאי העבודה צפוי להתכווץ באופן משמעותי. השינויים בהרכב האוכלוסייה עלולים להיות כרוכים באובדן במונחי צמיחה לנפש, זאת כמובן לאור הפערים ברמות התעסוקה והשכר שבין היהודים הלא-חרדים ובין שאר הקבוצות…

 

קרא עוד בבלוג "הלחם והחמאה"