צריך עיון > בין הסדרים > החרדים והמדינה – "שילוב" או "טמיעה"?

החרדים והמדינה – "שילוב" או "טמיעה"?

המאבק סביב שירות גברים חרדים בצה"ל משסע את החברה הישראלית והחרדית כאחד. הצבא והמדינה מנסים לפתוח יותר ויותר מסלולים ייעודיים לחברה החרדית, והציבור החרדי, בחלקו לפחות, מביט בתופעה בחשדנות ודאגה. האם יש דרך להשתלב במערכות המדינה מבלי להיטמע? אל"מ במיל' יונתן ברנסקי סבור כי על הצבא ומקבלי ההחלטות במדינה להפנים כי מטרת השילוב אינה טמיעה. השתלבות החרדים בצבא ובמנגונני השלטון צריכה להעשות מבלי לכפות עליהם שינוי ערכי:

 

הנחת היסוד הרווחת בחברה הישראלית, בתקשורת וברבות ממערכות המדינה היא כי החרדים נמצאים מאחור מבחינה תרבותית וערכית, וכי שילובם בחברה הישראלית יוציא אותם מה"חושך" בו הם מצויים אל ה"אור" של התרבות המערבית-ליבראלית המושלת בכיפה. גישה זו הינה מתנשאת ומסתתרת לרוב מאחורי נימוס מזויף ותקינות-פוליטית והיא מסכנת את התהליך החיוני של שילוב החרדים בצה"ל, בחברה הישראלית ובהמשך – גם במערכות הנהגת המדינה…

בניגוד לדעה הרווחת, אין לחבר את תהליך חיזוק המרכיב הלאומי-מדיני בהשקפת העולם החרדית לניסיון ליצור זיקה של המגזר החרדי לציונות ולתפיסת העולם העומדת בבסיסה. יתרה מזאת – כל ניסיון לקשר בין הדברים רק יפגע בתהליך בגלל שהצבור החרדי ברובו מתנגד בתוקף לתפיסת העולם הציונית ורואה בה איום על עתידו של עם ישראל…

בעולם שבו המגמה השולטת היא של חיבור, שבירת מחיצות, טשטוש הבדלים, אוניברסליות וגלובליזציה קשה מאד לקבל ולכבד גישה המתעקשת על בדלנות והסתגרות. אין להתפלא כי אנשי תרבות ורוח,  וגם פוליטיקאים ומפקדים בצבא נוטים לסווג, במודע או בתת-מודע,  את תפיסת העולם החרדית כחשוכה ומפגרת לעומת תפיסת עולמם המערבית-ליברלית. החרדים מצידם נושאים בגאון את דגל המסורת של העם היהודי, מסורת עתיקת יומין בת אלפי שנים. הם מאמינים שמסורת זאת תמשיך להתקיים אלפי שנים אחרי שהתרבות הכללית הנוכחית תתחלף באחרת, ממש כמו קודמותיה…

במציאות הקיימת במדינת ישראל מאז הקמתה, הדרך הטבעית והיעילה ביותר לקדם אינטגרציה מתחילה בשירות הצבאי… השירות הצבאי היווה תמיד כור היתוך חברתי ותרבותי, בעיקר מאחר והשירות ביחד, בתנאים שווים ומתוך אחדות מטרה, חיבר אנשים שונים סביב מכנה משותף עמוק… תפיסת הצבא ככור היתוך הינה אחת משתי הסיבות להתנגדות החרדים לשירות הצבאי. החרדים אינם רוצים בשום אופן להיטמע בחברה הישראלית והם חוששים מהשפעות תרבותיות שהן תוצאה בלתי נמנעת של חיים משותפים קרובים. כולם הסכימו שעם או בלי כוונת מכוון, ההשתלבות בצה"ל מאיימת לשנות את אופיים ואת תרבותם של החיילים החרדים במהלך שרותם הצבאי ולכן סרבו להכיר בו כמסלול לגיטימי "לכתחילה" לצעירי המגזר…

למאמר המלא ב"מכון ירושלים למחקרים אסטרטגיים"

תגובה אחת על “החרדים והמדינה – "שילוב" או "טמיעה"?

  • איפה הוא כתב את זה?

כתוב תגובה:

נא להזין תוכן בתגובה
חובה למלא שם
נא למלא כתובת אימייל