צריך עיון > בין הסדרים > רווקות מחוץ למקומה

רווקות מחוץ למקומה

רווקות בגיל מאוחר היא מצב לא נעים בכל סיטואציה. אולם בעיית הרווקות המאוחרת בקרב בני ישיבות ובנות סמינר מתעצמת שבעתיים. עם השנים החולפות מתעצמים הפערים בין הבנות המתקדמות בקריירה לבנים הנשארים בישיבה. במקרים של בחורים שעזבו את הישיבה, הרמה הדתית והציפיות הרוחניות של הצדדים אינם עולים בקנה אחד. אריאל הורביץ על רווקות מאוחרת:

 

גם בציבור החרדי יש מודעות בשנים האחרונות לתופעת הרווקות המאוחרת. "במיינסטרים של הציבור החרדי, הבחור מאז ומעולם הוא בחור ישיבה שיושב ולומד, והבחורות לומדות בסמינרים. בגילאי 19–20 מתחילים השידוכים, ואם זה מצליח – הכול בא על מקומו בשלום", אומרת אסתר, בעצמה רווקה מעל גיל 30 ופעילה חברתית בנושא שידוכים במגזר החרדי. "מי שמפספס את הרכבת הזו מאיזושהי סיבה, נתקע. הוא כבר לא במסלול. אין בציבור החרדי שום מענה לבחורים או לבחורות שהגיעו לגיל 24 ולא התחתנו. בחור שיבחר לצאת מהישיבה בגיל הזה וללמוד מקצוע ייחשב לסוג של מורד ויסולק מהישיבה, וזה ישפיע גם על השידוך שלו, ולכן הרבה פעמים הוא בוחר להישאר בישיבה, והוא נתקע שם…

הרבה גברים חרדים יוצאים לשוק העבודה וכך גם משווים את מעמדם למעמדן של הנשים החרדיות. אבל אז נוצר פרדוקס: בחורות שלמדו במכללה ויצאו לעבוד עדיין מושפעות מהאידיאל של בחור הישיבה הלמדן. הן מאמינות בזה, זה החזון שלהן. ולכן, כשהן פוגשות בחור בן גילן שהלך ללמוד מקצוע במקום להישאר בישיבה, הן לא מעוניינות בו. רק בגיל 28–29 הן מתחילות להתפשר. אבל לפני כן, כל הבחורים שתפסו את עצמם בזמן והבינו שייעודם בחיים הוא לא להיות בישיבה אלא ללמוד מקצוע, והם עשו את זה והתקדמו – מתקשים למצוא שידוך, כי הבחורות עדיין רוצות את העילוי…

הרבה פעמים, ככל שהגיל מתקדם, הרווקים קצים בחיי החרדיות המסורתיים של שדכנית, כללי פגישות ושידוכים, ומחפשים את הזרימה: לדבר בטלפון, בהודעות, לא להגיע לפגישה עם כובע וחליפה. בהקשר הזה, אני שמרנית – אני לא מאמינה שבמצב כזה אפשר להתייחס ברצינות לפגישות. אווירה כזו מובילה אנשים להישאר באותו מצב, להתרגל לרווקות. זה קורה בעיקר אצל גברים. אצל נשים קורה תופעה אחרת: הן בעיקר חשות תסכול מזה שהן לא מתחתנות, ולכן הן משקיעות את האנרגיות בקריירה. זה לא שהקידום בעבודה הוביל לרווקות המאוחרת, אלא להפך: הרווקות המאוחרת והתסכול הובילו לשקיעה בעבודה, וממילא לקידום…

למאמר המלא במוסף 'שבת'