צריך עיון > סדר שני > הבית היהודי > אין דבר שלם מלב שבור

אין דבר שלם מלב שבור

שבירת שידוך היא אירוע קשה עבור הצעיר החרדי הממוצע. עם זאת, בחירה בדרך של שיתוף ופתיחות הופכת להיות רווחת יותר ויותר – ומקלה על ההתמודדות.

י"ט אב תשפ"ד

"בצער רב ובלב כאוב אני משתף אתכם כי בשל נסיבות מסוימות הוחלט לבטל את השידוך… אז לעת עתה אני חוזר לחברי היקרים הרווקים השמחים והמאושרים. עד הפעם הבאה :). מרימים את הראש וממשיכים הלאה בגב זקוף."

כמו כל חברי לשיעור, גם אני הופתעתי לקרוא את ההודעה הזאת של דני (שם בדוי), בחור יקר שאך זה התארס. את ההודעה השאיר בשעת צהריים מוקדמת בקבוצת הצ'אט במייל, וכולנו היינו בהלם. היה זה הבחור השני מהשיעור שלנו ששבר שידוך, והעניין התחיל להלחיץ. אך יותר מתוכן ההודעה, הצורה שדני בחר לבשר לנו את העניין הדהימה את כולנו.

זה החל בשמועה שרצה מספר ימים, המשיך באלפי הסתודדויות, וקיבל תיקוף כשהבחור עצמו נעלם מהישיבה וטס לחו"ל.

המקרה הקודם שבחור שבר שידוך היה שונה לגמרי. הוא החל בשמועה שרצה מספר ימים, המשיך באלפי הסתודדויות, וקיבל תיקוף כשהבחור עצמו נעלם מהישיבה וטס לחו"ל. הוא חזר כעבור שבועיים. לדבר על הנושא בנוכחותו? הס מלהזכיר. ההתנהלות סביבו כללה הליכה על קצות האצבעות והרבה מאד שתיקות מביכות. רק לאחר כחודש הצליח לחזור למצב תקין: לשתף קצת, להתנהג רגיל ואף להתלוצץ קמעה על מה שעבר.

הפעם הכל היה אחרת. דני קיבל מיד תגובות תומכות ומחזקות, בחורים הרגישו בנוח להתקשר אליו ולנחם אותו. דני עצמו הגיע למפגש חברים שהתקיים כעבור כמה ימים. הוא שיתף כאוות נפשו, וענה לשאלות, וקיבל חיבוק מנחם מעשרות חבריו.

איני שופט את גישת ההתמודדות של אי מי. שבירת שידוך היא אירוע קשה. וכשם שפרצופיהם שונים, כך הנפש של כל אחד מגיבה אחרת לאירועים מטלטלים. צורת ההתמודדות תמיד תהיה שונה, ולא בכך אני בא לדון. עם זאת, הדרך של דני לעבור את התקופה היתה יעילה יותר, ולתחושתי אם היא תאומץ, היא עשויה לשבור את הסטיגמה הקשה ביחס לשבורי שידוך במגזר החרדי.

 

שידוך שבור, אדם שבור?

בתקופה זו שמעתי על כמה וכמה מקרים של זוגות ששברו שידוך. את חלקם הכרתי אישית, ואת חלקם דרך ידידים משותפים. זו היתה כמעט מגפה, כל יום שמעתי על עוד מקרה מצער. רבים מהם נהגו כמו דני ושיתפו את האירוע בפומבי ובצורה פתוחה. אם בצ'אט במייל, אם בקבוצת הוואטסאפ המשותפת, אם דרך הודעות אישיות לחברים ולקרובים. הסיפורים מעט הלחיצו אותי, אבל במדינה רבת האירועים שלנו לא יכולתי להקדיש לכך תשומת לב רבה.

המגמה חלפה אפוא על פני, עד לרגע שקיבלתי הצעת שידוך של בחורה שגם היא שבורת שידוך. פתאום חזרו אלי המחשבות על דני, ושאלות רבות התחילו להתרוצץ במוחי. האם זה בסדר להתקדם עם השידוך? האם נכון להיכנס לקשר עם מישהי שחוותה את החוויה הזו?

מצד אחד, הבנתי שזו חוויה קשה שיכולה להשאיר צלקות. מצד שני, לא הצלחתי להפסיק לחשוב על דני. הסיפור שלו עורר בי כיוון חדש: האם משהו השתנה בו? האם הוא כבר אינו אותו אדם? הרי אני מכיר אותו היטב גם לפני וגם אחרי, וראיתי שהוא לא השתנה מהותית. האם אני יכול להצביע על תכונה שלילית שהתפתחה בו עקב החוויה שעבר? התשובה היתה ברורה.

ההבנה הזו הובילה אותי לחשוב שאולי הבחורה שמציעים לי גם היא כמוהו – אדם חזק שלא נתן לשבירת השידוך לשנות אותו. אמרתי לעצמי: תברר, תשאל, תחקור יסודי יותר משידוך רגיל, אבל בגדול – מה הבעיה? הרי גם הבחורה שדני נפרד ממנה היא בדיוק כמוהו. בחורה רגילה ונורמלית שקצת מיהרה כמותו להחליט במהלך הפגישות. אז מי אמר שהבחורה המוצעת היא לא בדיוק אותו דבר?

אם דני היה מיועד לאחותי או לבת דודתי, האם הייתי חושש משום שהוא שבר שידוך? התשובה שלי היתה "לא" חד־משמעי. הבחירה של דני להתמודד בצורה פתוחה, לשתף אותנו בתהליך שעבר ולהמשיך הלאה בגב זקוף – היא בחירה המוכיחה עוצמה פנימית.

העובדה שדני היה פתוח ושיתף אותנו בחוויותיו היתה מהותית להבנה הזו. כשהוא בחר לדבר על הדברים באופן פתוח ולא להסתיר אותם, הוא עזר לי לראות את הבן אדם שבו, להבין שהחוויה הקשה שעבר לא פגמה בו, אלא להפך – היא רק חיזקה אותו. יתכן כמובן שגם הבחור הקודם שנעלם למשך חודש לא חווה טראומה ואף הוא חזר מהר לעניינים. כאמור, כל אחד מתמודד בדרכו. אבל דרך ההיעלמות וההשתקה מחזקת את הסטיגמה של 'סחורה פגומה', ואילו דרכו של דני תרמה לשבירת הסטיגמה.

דני ודומיו עוזרים לשנות את הלך המחשבה המקובל, ששבירת שידוך היא אירוע טרגי שקשה לקום ממנו. הם מאפשרים לסביבה להבין אין זה אירוע שצריך להסתיר אותו או להתבייש בו, והוא אף עשוי להיות טריגר של חיזוק והתבגרות.

***

ההבנה הזו הכריעה אצלי את הכף. החלטתי להתקדם עם השידוך, ולהתמקד במה שבאמת חשוב – מי היא בתור אדם, ולא מה עבר עליה.

הציבור החרדי מחזיק סטיגמה עמוקה לגבי למי ששובר שידוך. בקרב קהילות מסוימות, בעיקר חסידיות, שבירת שידוך חמורה יותר מגירושין

נדמה שאני לא לבד. הציבור החרדי מחזיק סטיגמה עמוקה לגבי למי ששובר שידוך. בקרב קהילות מסוימות, בעיקר חסידיות, שבירת שידוך חמורה יותר מגירושין. תפיסה זו מעוגנת בדברי הבעש"ט הידועים שכלי חרס שנשבר (כפי שנהוג בתנאים) אין לו תקנה, ואילו כלי זכוכית שנשבר (כפי שנהוג בנישואין) יש לו תקנה. אך עם השנים הולכת הסטיגמה ומתרככת.

אני מקווה ששינוי גישה זה ילך ויתרחב, ושעם הזמן יוכלו שבורי שידוך להתמודד עם החוויה הקשה בצורה בריאה, חזקה ומכובדת, ולהמשיך הלאה בחיים. יש באירוסין מחויבות, ללא ספק, ואין בשבירתם דבר של מה בכך. את התחושה הזו חובה לשמר. עם זאת, חשוב שמי ששבר שידוך יוכל להתקדם הלאה, ומה טוב אם יוכל לעשות זאת, כמילותיו של דני, בגב זקוף.

צילום: BIGSTOCK

16 תגובות על “אין דבר שלם מלב שבור

  • וואיייי כמה נכון וכואב שזה המצב

    • ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

    • למי שיש יראת שמים לא מפרסם דברים הזויים אם ארע לך תקלה כזאת משמע שאתה והיא צריכים לחזור בתשובה זה לא סיפור גבורה אלה למה לי קרה כזה דבר תחזור בתשובה כדי שלא יקרה לך שוב

    • תגובה ל'חוזר בתשובה'
      אתה פשוט אדם קטן, אין מילים

  • תודה על האמירה החשובה.

  • יותר מזה, אצלי הבחורה גרמה לביטול אחרי אירוסין וכבר סגרנו אולם, ועוד תבעה אותי בבית דין לממונות בעיר בה אני מתגורר, נסעתי לכ"ק האדמו"ר רבי דוד אביחצירא שליט"א, ואמר לי שאני איש ישר ואין לי מה חפחד ושאני יצא זכאי, וכך היה לאחר 2 דינוים שנמשכו 7 חודשים, בית הדין פסק שאני זכאי לחלוטין

  • הכל נכון, אבל אני חושש שמאמר זה יכול לגרום לאנשים לשבור שידוך גם כשאין צורך.
    אנשים צריכים לדעת שכל אחד אחרי האירוסין מתחיל לחשוש אולי זה לא השידוך הנכון, ושלא כדאי לשבור השידוך, רק אם אתה 100% בטוח שזה לא בשבילך.

    • הכותב התייחס לאופי השבירה ולא על השיקול לשבור.אחרי שהחלטתם לשבור לא צריך להעלם ולהתבייש מהמעשה ׳הנורא׳ שעשית ואיזה דפוק אני מהיום.לא
      להיפך,בזכות כותב המאמר אולי יהיו אנשים שהשיקול של הבושה וכלימה לא יהיה כלול במערכת השיקולים אם לשבור או להמשיך
      כתבת יפה מאוד משה שפר.אהבתי ביותר

  • היי..זה נורא ואיום מה שהולך עם כל עולם השידוכים .כל כך הרבה רווקים רווקות .גרושים גרושות .מה קרה לדור הזה .לא רוצות להתחתן .יש כל כך הרבה בחורים טובים .והבחורות לא רוצות להתחתן .זה נהייה מודרני להשאר רווקה זקנה .עד מתי ..כואב הלב

    • אף אחת לא רוצה להיות רווקה זקנה

    • לומדים מהגויים הם "יותר טובים"

    • אולי מחפשים להגיע למשמעות אמיתית ולהבין מהי מטרת הנישואין כדי להגיע לשם בבחירה ואחריות אמיתית ?
      נקודה למחשבה למי שיודע הכל על כולם ..

  • אם שניהם בטוחים שהשידוך לא מתאים אז וודאי שעדיף לשבור ולא להתחתן. וגם אם רק אחד הצדדים לא מעוניין אז חשוב לתת זמן לבדוק ביחד את ההסתייגויות ולהתייעץ. אם באמת יש מניעות כמובן שעדיף להפריד.

  • יש פה נטיה להגזמה. אחרי שמכירים שבועיים או אחרי אפילו חודשיים עם כמה פגישות אז כבר לב שבור? הבעיה האמיתית, כמו שנרמז בעדינות במאמר, היא תגובת הסביבה שממהרת לתייג וכבר קובעת שזה קצת "סוג ב'". ⁰. אולי צריך לכתוב מאמר על מגזר שלם שכולו חיפוש אחרי החמרות ופסילת, ולא על בני זוג שאחרי כמה פגישות הגיעו למסקנה שאין כאן קשר

    • צודק

  • כתוב מדהים.
    תודה על הצפת הנושא.
    ברוך ה' היום יש יותר פתיחות לזה מבעבר.
    גם מי שנשבר להם השידוכים יכולים לקל הצעות טובות.
    אמנם יש חשדנות (ובצדק) אבל אנשים נבונים יכולים לברר, ולא להוריד בגלל סטיגמות.

    אגב, אני לא חושב שנכון לבוא ולומר 'הבחור הזה פעל נכון והבחור הזה לא'.
    בכל שבירת שידוך מסתתר מאחור סיפור אחר, סיבות אחרות ואנשים עם אופי שונה…

כתוב תגובה:

נא להזין תוכן בתגובה
חובה למלא שם
נא למלא כתובת אימייל