צריך עיון > סדר שני > רוחות הזמן > החרדים הם הפתרון

החרדים הם הפתרון

במשבר החברתי המתחולל כעת במדינת ישראל, החרדים אינם הבעיה אלא הפתרון. האמונה שלהם שהתורה קודמת לארץ היא התקוה היחידה של ישראל מפני שקיעה אל יאוש וזעם עם שאר המערב.

א' אלול תשפ"ג

מדינת ישראל רועדת. המתח בין הפלגים בחברה קרוב לנקודת הרתיחה, נקודה שאחריה משהו חשוב יתפרק באופן חמור ואולי בלתי הפיך. הופר החוזה החברתי המחזיק אותנו יחד, טוענים מנהיגים משמאל. האם החוק ממשיך לחייב אותנו? האם שלטון הימין עדיין לגיטימי או שמא מוטל עלינו לפגוע בכלכלת ישראל, בבטחונה וביחסי החוץ שלה כדי להפיל אותו?

מדוע? על מה כל המהומה? האם הרפורמה המשפטית מצדיקה את פירוק החוזה החברתי? כפי שמוכיחה המחאה נגד התיקון חסר המשמעות בעילת הסבירות, הרפורמה היתה רק טריגר. אך אם לא היא, מה כן? מה קורה לשמאל הישראלי ולפוליטיקה שלנו?

המפתח למשבר החברתי כיום הוא חולשה פנימית של הליברליזם העולמי ולא איומים חיצוניים עליו. מתוך כך, הישועה שלנו כאן בארץ יכולה לצמוח דוקא מהכיוון החרדי

את ההסברים של הימין כולנו מכירים: ישראל הראשונה, הגבינה שזזה, הטעויות של הקואליציה, הקמפיין של האופוזיציה וכו' וכו'. אולם אף אחד מהסברים אלו אינו מבהיר מדוע המחנה הליברלי מתנהג בצורה נואשת כל כך, אם במשך העשורים האחרונים דוקא השמרנים היו בעמדת מגננה ובמלחמת מאסף, ואף אחד מהסברים אלו אינו מבאר מדוע מה שקורה כאן בארצנו הקטנטונת דומה כל כך למה שקורה מעבר לים, בארצות הברית ובדמוקרטיות ליברליות אחרות.

בשורות הבאות אבקש למקם את ארועי העת האחרונה בהקשר רחב וגם להתבונן במקום הלא שגרתי של החרדים בתוכם. טענתי המרכזית היא שהמפתח למשבר החברתי כיום הוא חולשה פנימית של הליברליזם העולמי ולא איומים חיצוניים עליו. מתוך כך, הישועה שלנו כאן בארץ יכולה לצמוח דוקא מהכיוון החרדי. החרדים אינם הגורם למשבר החברתי הנוכחי אלא דוקא הפתרון.

הדברים שאומר לא יהיו מבוססים ביותר וגם לא לגמרי חותכים. הם גישוש ראשוני אחר הסבר למצב המבלבל מאד שלנו ולא פסק דין סופי. עם זאת, אני מקווה שהם יעזרו לנו להרים מעט את הראש מעל הגלים השוטפים אותנו ולראות את האופק בפרספקטיבה רחבה יותר.

 

עשרים שנות התחזקות הליברליזם

בנוהג שבעולם, מחאות כמו שאנו רואים עכשו פורצות על רקע דיכוי מתמשך או מצב חומרי רעוע – רעב, מלחמה, שעבוד. אולם המשבר הנוכחי נולד דוקא מתוך התחזקות משמעותית של המדיניות הליברלית, לצד שגשוג חומרי יוצא דופן.

מנקודת מבט ליברלית, ערב פרוץ המחאה היתה מדינת ישראל במצב הטוב ביותר בתולדותיה.

צא ולמד, בתחילת שנות התשעים נכנסה לממשלה מפלגת מר"צ, שהגדירה את המצע שלה "ליברליזם רדיקלי". שלושים שנה מאוחר יותר מצע זה נעשה המובן מאליו עבור כל גוש השמאל ועבור רבים ממצביעי הליכוד. בכל מה שנוגע לזכויות: זכויות נשים, להט"ב, זרים – עמדת מר"צ דאז היא כיום קונצנזוס בציבור החילוני. קשה להאמין שרק לפני שנים ספורות מר"צ היתה צריכה להילחם כדי לבטל את החוק האוסר על קיום יחסים הומוסקסואליים (בוטל ב־1988 ביוזמת שולמית אלוני).

למרות כל הנ"ל, השמאל מתנהג כאילו הוא במלחמת מאסף, כביכול הוא חווה דיכוי מתמשך והמצב מורע מיום ליום, וכעת, רגע לפני שהשמש יורדת ואנו שוקעים לעידן קרח של כפייה דתית רדיקלית, רעב, בידוד מדיני וקטסטרופה בטחונית, הוא נלחם להציל את הספינה הטובעת

בכל מה שנוגע לחינוך בבתי הספר הממלכתיים, מורשתה של שולמית אלוני חיה ובועטת. החינוך החילוני היום ליברלי הרבה יותר משהיה לפני שלושים שנה, והתכנים המסורתיים הלכו והידלדלו. כמו כן, הצבא נעשה חילוני יותר בגישתו וגם סמכויות הרבנות הלכו ונחלשו. הרבה יותר קל היום להינשא שלא דרך הרבנות, סמכויות בתי הדין בנושאי ממונות צומצמו דרמטית, וגם בנוגע לגירושים יש היום פחות כוח לבתי הדין. מבחינת האווירה ברחוב, הרבה יותר בתי עסק בארץ פתוחים בשבת ויש הרבה יותר מסעדות לא כשרות. חיי התרבות החילוניים בארץ רק פרחו בעשורים האחרונים, שלא לדבר על מצעדי הגאוה, שנעשו חלק מהנוף. בכל התהליכים האלו, מרבית השמרנים השמיעו קול מחאה רפה בלבד וקיבלו על עצמם את הדין בשתיקה.

כל אלו תהליכים שהתרחשו בזמן קצר מאד, עד שאפילו אדם צעיר יכול לזכור את ראשיתם. והנה, למרות כל הנ"ל, השמאל מתנהג כאילו הוא במלחמת מאסף, כאילו הוא חי במדינה שנעשית דתית יותר ויותר, ועוד רגע הוא לא יוכל ללכת בשבת לים וכל ההומואים ירוכזו במחנות, כאילו הוא חווה דיכוי מתמשך והמצב מורע מיום ליום, וכעת, רגע לפני שהשמש יורדת ואנו שוקעים לעידן קרח של כפייה דתית רדיקלית, רעב, בידוד מדיני וקטסטרופה בטחונית, הוא נלחם להציל את הספינה הטובעת.

מה ההסבר לכך?

 

התגברות הקנאות החילונית

טענה רווחת בימין היא שמחנה השמאל מרגיש כי המדינה היתה שלו, ופתאום הגיעו מתנחלים, מזרחיים מהפריפריה וחרדים ו"גנבו לו את המדינה". יש בטענה זו ממש, אך אין בה כדי להסביר את המצב הנוכחי.

ראשית, ממתי בחירות דמוקרטיות הם גנבת המדינה? בבחירות 77 השמאל הרגיש לא פחות מהיום ש"גנבו לו את המדינה" אך הוא לא התנהג כפי שהוא מתנהג היום. הוא לא שלל את הלגיטימיות של שלטון הימין. שנית, בעשרים השנה האחרונות נעשתה המדינה כאמור חילונית יותר. גם אם הממשלה הנוכחית היתה מצליחה לשנות מעט, החירויות של החילוניים לא הועמדו לרגע בסכנה. ההיסטריה שלהם אינה פרופורציונלית לאיום.

מה שקרה הוא שהשמאל נעשה בשנים האחרונות קנאי ודוגמטי הרבה יותר בשלילת צורות חיים שמרניות, עד שאפילו סטיה של פסע מהליברליזם הרדיקלי שלו היא סיבה להפרת החוזה החברתי

המפתח להבנת התנהגות השמאל הוא לדעתי קנאות שהתפתחה בליברליזם העולמי בעשורים האחרונים.

מה שאנו שומעים מפי אנשי המחאה הוא קנאות ערכית. טענתם היא כי הימין מבקש לפגוע בערכים היקרים להם כבבת עיניהם, ואם ערכים אלו נפגעים, כל זה איננו שווה להם. גם אם החיים שלהם ממשיכים כתקנם, הופר החוזה שלהם עם המדינה. אני סבור שקנאות ערכית זו היא אותנטית, ולכן מה שהדליק את הציבור החילוני הוא הפגיעה בבית המשפט, המייצג בעיניהם את ההגשמה הטהורה של הערכים שבהם הם מאמינים.

מה שקרה הוא שהשמאל נעשה בשנים האחרונות קנאי ודוגמטי הרבה יותר בשלילת צורות חיים שמרניות, עד שאפילו סטיה של פסע מהליברליזם הרדיקלי שלו היא סיבה להפרת החוזה החברתי. שהלא כוחה של הרבנות רק נשחק בעשורים האחרונים וזכויות להט"בים עלו ועלו – ובכל זאת, המיליטנטיות של אנשי המחאה פונה דוקא לנושאים אלו. הם מתנהגים כאילו יקרה איזה אסון קיומי אם נחזור עשר מעלות לימין אחרי שזזנו מאתיים מעלות לכיוון שמאל.

השמאל שכח מהי פשרה. הוא מתנהג כאילו מדובר בשעת שמד, שכל סטיה קלה היא פגיעה בציפור הנפש. אפילו החלטת הממשלה להשתמש בלשון זכר תקנית בהודעות הפונות לשני המינים היא גזרה נוראה שיש להילחם בה

מבחינת הימין בישראל, בית המשפט מונע ממנו אפילו תיקונים מינוריים שיאפשרו לו למתן מעט את הרדיקליות הליברלית שהשתלטה כאן. הוא רוצה אפשרות לטפל באיומים לאומיים כמו הגירה בלתי חוקית ולמנוע משברים חברתיים כמו גיוס חרדים. אך השמאל שכח מהי פשרה. הוא מתנהג כאילו מדובר בשעת שמד, שכל סטיה קלה היא פגיעה בציפור הנפש. אפילו החלטת הממשלה להשתמש בלשון זכר תקנית בהודעות הפונות לשני המינים היא גזרה נוראה שיש להילחם בה. שכן בשעת שמד, אפילו על שינוי שרוך הנעל – ייהרג ואל יעבור (סנהדרין עד, ב).

תהליך זה זהה למגמה הכלל־עולמית. בעשורים האחרונים הלך ונעשה הליברליזם מיליטנטי יותר בדרישת הזכויות שלו וקנאי יותר בשלילת צורות חיים שמרניות. עד לא מזמן היה מקובל בעולם כולו שיחסים בין גברים הם סטיה שהחברה צריכה להוקיע. כיום מדינות יעלו באש אם מישהו יעז למנוע מלהט"בים להסתובב ערומים למחצה ברחובה של עיר. אך יחסים בין גברים הם המלחמה של אתמול. כיום אסור אפילו לומר שסרוס קטינות הסבורות שהן בנים הוא מעשה בלתי אחראי. גם על כך יצא השמאל העולמי למלחמת ג'יהאד של ייהרג ואל יעבור.

 

מדוע נעשה הליברליזם קנאי?

מה ההסבר של קנאות זו? לכאורה, החילוניות הליברלית נמצאת במצב טוב מאי־פעם. השמרנים הדתיים נלחמים מלחמת מאסף, אך דוקא היא מתנהגת כאילו היא בסכנה קיומית.

רמז לתשובה הוא העובדה המצערת שלמרות הצלחתם, הליברלים מפסידים לאחרונה בבחירות. הם מצליחים לקדם את המדיניות שלהם ללא התנגדות כמעט, אבל משום מה, הציבור הרחב איננו אתם.

אחת מהנחות היסוד של הליברליזם, הן בגרסתו השמאלית והן בגרסתו הימנית, היא שמה שמפריע לאדם להיות מאושר הוא דברים שמחוצה לו, אולם הנחה זו התבדתה

לפי החזון הליברלי, התהליכים שהתרחשו בעולם בעשורים האחרונים היו אמורים להביא שלום עולמי, לכידות חברתית, אושר ורגיעה – אלף שנים של הגמוניה ליברלית. השפע והחירות המסחררים שהעולם זכה להם בשלושים שנות התחזקותה היו צריכים להביא לנצחונה המלא והסופי של ההשקפה הליברלית. ולמרות זאת, כוחות אנטי־ליברליים הולכים ומתחזקים בכל העולם. הליברליזם הולך ומתפורר בשיא הצלחתו.

לאחר סיום המלחמה הקרה רגש העולם סביב שתי תזות מתחרות, אחת של פרנסיס פוקויאמה, שהליברליזם עתיד לנצח ולא יהיו לו מתחרים משמעותיים בעולם כולו, ואחת של סמואל הנטיגנטון, שימות המשיח טרם הגיעו ואנו עומדים לפני התנגשות ציוויליזציות. בראשית שנות האלפיים התמוטטו מגדלי התאומים בידי קנאים אסלאמים. היו שראו בכך הפרכה למשנתו של פוקויאמה וסברו כי אנו עומדים בפני מאבק בין אסלאמיזם מזרחי לליברליזם מערבי. אולם כיום מסתבר ששניהם טעו. האסלאם הרדיקלי מת, אך הליברליזם קורס מבפנים.

אי אפשר לומר שהסיבה לכך חומרית. המערב נמצא בעשורים האחרונים בצמיחה חסרת גבולות. מאז 2003 התל"ג בישראל כמעט הכפיל את עצמו במונחי כוח קניה, ואת השגשוג והשפע הללו יכולנו להרגיש בכל פינה. באותן שנים הטרור הלך ופחת ומעמדה של ישראל בעולם התחזק. לצד זאת, החופש של אזרחי ישראל הלך וגדל והאפשרויות הפתוחות בפניהם התרחבו משמעותית. טיסות לחו"ל פעם או פעמיים בשנה נעשו דבר נורמלי לחלוטין. כיוצא בו, ההייטק הישראלי חיבר את ישראל בקשרים עסקיים משמעותיים לעולם כולו, והפך אותנו למין מטרופולין קוסמופוליטי. מדוע אפוא מואס הציבור בליברליזם?

כשניסוי מסוים אינו מנפיק לנו את התוצאות המקוות, אפשר להסיק מכך שתי מסקנות: או טעינו בהנחות היסוד ועלינו לחשב מסלול מחדש, או לא ניסינו די. הליברליזם בוחר באפשרות השניה. הוא הופך קנאי

אם הליברליזם אכן מוצלח ונאור כל כך, והגולדקנופפים, הבן־גבירים והאבי־מעוזים של העולם אכן מושחתים וחשוכים, מדוע כוחם הולך ומתחזק? איך יכול להיות שדוקא בזמן של שפע וחופש בוחר הציבור בכוחות אנטי־ליברליים?

התשובה לכך היא שהליברליזם טעה.

אחת מהנחות היסוד של הליברליזם, הן בגרסתו השמאלית והן בגרסתו הימנית, היא שמה שמפריע לאדם להיות מאושר הוא דברים שמחוצה לו. השמאל הליברלי מדגיש את הדיכוי החברתי. מה שמעכב את האושר האנושי הוא דיכוי מצד האחר. אם רק נסיר את הדיכוי החיצוני נהיה כולנו מאושרים. הימין הליברלי מדגיש את החולשה והמחסור, את אזלת ידו של הטבע. אם רק יהיו לנו מספיק עוצמה ושפע נהיה כולנו מאושרים. אולם הנחה זו התבדתה.

קיבלנו חופש, קיבלנו ביטחון, קיבלנו את כל הידע והאפשרויות שבעולם. כבשנו הכל. הכנענו את העולם. ניצחנו את החולי ואת המחסור. התגברנו על מגבלות התנועה והתקשורת. אנחנו בריאים וחזקים מאי־פעם. הגענו לירח, מיפינו את החלל ואנחנו כבר בדרך למאדים. אבל אחרי שהסתיימו כל הכיבושים – מה נותר?

אנו מגלים כי אנו חופשיים לגמרי. דבר לא קושר אותנו ואיננו קשורים לשום דבר. אנו חופשיים כל כך, שאיננו מצליחים לייצר קשרים משמעותיים – לקהילה, לעם, לארץ ואפילו למשפחה. אנו חופשיים לגמרי לשקוע בתוך עצמנו, לפגוש את החרדות הפנימיות שלנו ואת הדימוי העצמי הירוד המביא אותנו לתהות על זהותנו, לאבד עניין.

מתוך כך, המון העם מסיק כי הוא מעדיף מסורת על פני חופש, סיפוק על פני שפע, קהילה ומשפחה על פני מימוש עצמי, ותחושת גאוה לאומית על פני הכלה של טרנסג'נדרים. אנשים רוצים קשרים – עוגנים משמעותיים לקיום, ואת זאת הליברליזם אינו מספק.

וכשניסוי מסוים אינו מנפיק לנו את התוצאות המקוות, אפשר להסיק מכך שתי מסקנות: או טעינו בהנחות היסוד ועלינו לחשב מסלול מחדש, או לא ניסינו די. הליברליזם בוחר באפשרות השניה. הוא הופך קנאי.

 

כיצד מחפה הקנאות על הכישלון

הליברליזם אינו באמת חלש. ההפך הוא הנכון. הוא נמצא כעת בשיא כוחו. מה שזורע בליברלים תחושה שהם נמצאים בקרב האחרון לפני שקיעתם אינו דיכוי ממשי של חירותם אלא תסכול מכך שהמדיניות שלהם מכזיבה. ככל שהליברליזם מתחזק, כך יותר ויותר אנשים מואסים בו, ואנשים אלו, רחמנא ליצלן, נעשים אפילו רוב – הם זוכים בבחירות!

תסכול זה מתועל ומותמר לקנאות לוחמנית, לדבקות עיקשת יותר בעקרונות הליברליזם בגרסתם הרדיקלית ושלילה נמרצת יותר של הדוחים אותו.

האווירה החברתית של ליברלים בכל העולם מלאה חרון קנאי רושף: על הימין הפופוליסטי, על הגזענות הכהניסטית, על ההומופוביה והטרנסופוביה, על מכחישי אקלים, על החרדים והמתנחלים, על ביבי ועל טראמפ ועל אורבן, על ערוץ 14 ועל פורום קהלת. על כל האשמים הפוטנציאליים בכך שהחלום הליברלי מתפורר להם בידיים

קנאות זו אפשר לדרשה לשבח ואפשר לדרשה לגנאי. אפשר לדרוש לשבח ולומר שהיא באה להעניק מחדש משמעות לקיום. המילניאל הקנאי שונה מאד מבן דור ה־Y. חייו אינם סתם "חיה ותן לחיות" ריקני, אלא מלחמת קודש עבור זכויות של אחרים. באמצעות הקנאות מקווה הליברליזם להחזיר לעצמו את הצבע ללחיים ולהתגבר על דעיכתו. הוא מבקש להכניס לחילוניות הפרווה שלו קצת להט דתי.

ואפשר גם לדרוש לגנאי ולומר כי הקנאות הליברלית פשוט מנסה לחפות על כשלון השיטה. המסקנה שהליברל לוקח מכשלונו היא שהוא לא התאמץ דיו, שהיה רך מדי, שלא הדגיש די הצורך את הערכים שלו, שלא לחם חזק די הצורך לבער את השועלים הקטנים המחבלים בכרמו ונתן לאויבי החירות חופש רב מדי.

שני פנים אלו משלימים זה את זה, אך התוצאה של שניהם היא זעם. האווירה החברתית של ליברלים בכל העולם מלאה חרון קנאי רושף: על הימין הפופוליסטי, על הגזענות הכהניסטית, על ההומופוביה והטרנסופוביה, על מכחישי אקלים, על החרדים והמתנחלים, על ביבי ועל טראמפ ועל אורבן, על ערוץ 14 ועל פורום קהלת. על כל האשמים הפוטנציאליים בכך שהחלום הליברלי מתפורר להם בידיים, אף שבידיהם כל הכוח והעושר שבעולם.

הפתרון לא יבוא מימין

עד כה תיארתי את הרדיקליזציה המאפיינת את השמאל. אולם המחלה שממנה סובלות הדמוקרטיות הליברליות פושה גם בימין. הימין של ימינו, נאמר בעדינות, לא נראה טוב.

כיון שביקורת על הימין לא קשה למצוא – ניתן להשיג בגוף התקשורת הקרוב לביתך, לא אאריך בה כאן. אבל כן, למרות הגוזמאות שבביקורת משמאל, צריך להודות ביושר שיש לימין בעיה. הקולות החזקים בימין העולמי כיום אינם מה שהיינו קוראים "שמרנות".

השמאל סבור שהדרך להעצמת האדם היא סילוק הדיכוי החיצוני המונע מהאדם להיות הוא עצמו, והימין סבור שהדרך היא התגברות עצמית. כיום השיגו שני הצדדים לכאורה מה שרצו, וכל אחד מאשים את האחר בדעיכה שלו

אנקדוטה קטנה הממחישה זאת היא ראיון שערך לאחרונה העיתונאי הימני המשפיע ביותר בארה"ב, טאקר קארלסון, עם טיפוס מפוקפק מאד ושמו אנדרו טייט – בריון אנטישמי, מיזוגני ומושחת מוסרית בכל פרמטר מקובל. ראיון זה, שהציג את הטיפוס הנ"ל כדמות מכובדת בעלת משנת עולם, זכה לכ־100 מיליון צפיות והוא אחד מהראיונות הנצפים שבכל הזמנים. אפשר לטהר את השרץ בכל מיני דרכים, אבל קשה מאד להאמין שהרפואה שלנו תצמח ממגמות וולגריזציה אלו בימין העולמי, שיש לנו מנה לא מבוטלת מהן גם בארץ.

השקיעה של המערב היום היא המודרניות המביסה את עצמה. זהו יאוש מהרעיון שהאושר של האדם מגיע מהתעצמות עצמית. רעיון זה משותף לימין ולשמאל, גם אם הם חלוקים לגבי השיטה. השמאל סבור שהדרך להעצמת האדם היא סילוק הדיכוי החיצוני המונע ממנו להיות הוא עצמו, והימין סבור שהדרך היא התגברות עצמית. כיום השיגו שני הצדדים לכאורה מה שרצו, וכל אחד מאשים את האחר בדעיכה שלו.

הדת הישנה של המערב, הנצרות, מבוססת אף היא על היגיון זה, אלא שהיא מעדיפה לוותר. היא מבכרת את הרוח על הבשר, את הערכים על פני אושר ארצי (בדומה לשמאל הרדיקלי בימינו). היא מסכימה שהבסיס של הפוליטיקה הוא התעצמות, ובדיוק משום כך דוחה אותה.

השמרנים הפסידו בכל מערכה בעשורים האחרונים, כמעט ללא קרב. הם תמיד ידעו להתלונן על כך ולנתח את הפגמים הרעיוניים של הליברליזם, אך כך לא מנצחים. כדי לשקם את החברה צריך כוח מרפא ולא רק ביקורת שלילית

משום כך אני מטיל ספק בכך ששיבה אל הנצרות תושיע את המערב מהשבר הקיים ותשיב לו את החיים הלאומיים שאיבד. האם הנצרות יכולה לשקם את הקהילתיות ההרוסה, את הרצון להקים משפחה, להיות חלק ממשהו, לתת דחף מחודש לבנייה וליצירה ולעשייה? אני מתקשה להאמין בכך. (ושווה לחשוב על התופעה המדהימה, ששלושת הגופים המרכזיים המשמיעים בארה"ב קול שמרני שאינו ליברלי ואינו פופוליסטי הם יוזמות של יהודים אורתודוקסים, NatCon, Daily Wire, PragerU).

מה שניתן לשמוע משמרנים במערב כיום הוא בעיקר תלונות – תלונות על הרדיקליות הליברלית האוחזת במערב וניתוחים מפולפלים של הגורמים לכך. אולם עם תלונות אי אפשר לשקם את החברה. השמרנים הפסידו בכל מערכה בעשורים האחרונים, כמעט ללא קרב. הם תמיד ידעו להתלונן על כך ולנתח את הפגמים הרעיוניים של הליברליזם, אך כך לא מנצחים. כדי לשקם את החברה צריך כוח מרפא ולא רק ביקורת שלילית.

כך או כך, לא על המערב ברצוני לדבר כאן אלא עלינו, היהודים. ואם עד עכשו ראיתם בדברי ספקולציות, הכונו להחרפתן.

 

החרדים הם הפתרון

ככל שאני מצליח לזהות, הקבוצה היחידה בארץ שאינה נגועה במחלה של המערב היא החרדים (כסיווג אידאולוגי. אפשר לכלול בתוך קטגוריה זו גם דתיים־לאומיים המזדהים עם מה שאומר להלן).

המשבר שאנו סובלים ממנו אינו דומה למשבר של שאר המערב, כיוון שיש כאן קהילה עצומה שהצליחה לשמור את עצמה מפיתויי הליברליזם, בלי לברוח מהחיים עצמם. החרדים אינם מתאוננים על הפרוגרס ומפסידים בכל קרב כמו שאר השמרנים במערב. הם מצליחים לגדל דור אחרי דור באופן בריא ועוד לשגשג ולהתעצם, בזמן שחברות שמרניות אחרות נלחמות מלחמת מאסף.

החרדים אינם מתאוננים על הפרוגרס ומפסידים בכל קרב כמו שאר השמרנים במערב. הם מצליחים לגדל דור אחרי דור באופן בריא ועוד לשגשג ולהתעצם, בזמן שחברות שמרניות אחרות נלחמות מלחמת מאסף

החרדים הם אכן עוף מוזר, גם מבחינה פוליטית. הם בוודאי אינם שייכים לשמאל הרואה בפוליטיקה מכשיר להסרת הדיכוי החברתי. אבל הם גם אינם ימין פוליטי. הם רחוקים מאד מהסנטימנט של הימין הפופוליסטי הכמה להתמזגות מחודשת עם האדמה, לתחייה של עממיות טבעית ולגבריות מחוספסת ונחושה, אך גם אינם שמרנים מסורתיים, כמו הקתולים או האוונגליסטים בארה"ב, הנספחים דה־פקטו או אל הימין הליברלי או אל הימין הפופוליסטי. הם מרחיקים עצמם מהמדינה כמו מיעוט.

מצד שני, הם אינם מיעוט כמו השחורים בארה"ב, המוסלמים באירופה או הערבים בישראל, וגם לא כמו כתות דתיות הדוחות לגמרי את הפוליטיקה. החרדים והלא־חרדים בישראל מנהלים ויכוח אידאולוגי פנים־יהודי על עצם טיבה של המדינה. לפיכך הם אינם מהססים להשמיע את קולם בסוגיות אידאולוגיות הנוגעות לחברה כולה. הם אמנם נושאים מאפיינים של מיעוט, אך זאת מרצון ובלי לפרוש לחלוטין מהפוליטיקה.

בעיני החרדים, תכלית הפוליטיקה אינה התעצמות. הם מתרחקים מהמדינה מצד אחד, הם אינם אחוזים באובססיית ריבונות – להיות הקטר, להפוך לאליטה, להראות "מי בעל הבית". אבל הם אינם מתנהגים כמו מיעוט מצד שני. הם שחקן משמעותי בפוליטיקה, היודע להילחם על מה שחשוב בעיניו.

בעיני החרדים, תכלית הפוליטיקה אינה התעצמות. הם מתרחקים מהמדינה מצד אחד, הם אינם אחוזים באובססיית ריבונות – להיות הקטר, להפוך לאליטה, להראות "מי בעל הבית". אבל הם אינם מתנהגים כמו מיעוט מצד שני

אנומליות זו – קיום שאינו לגמרי מיעוט פוליטי ואינו לגמרי אופוזיציה אידאולוגית – אינה בעיה שיש לפתור על ידי הפיכתם בכוח למיעוט נורמלי, המתרחק מהמדינה בלי לנסות להשפיע עליה, או הפיכתם בכוח לאזרחים נורמליים, המקדימים את המחויבות האזרחית שלהם למחויבות היהודית שלהם. האנומליות החרדית, אעז לטעון, היא דוקא סוד העוצמה של העם היהודי, והיא תבטיח את המשך קיומו.

 

סוד הקיום הארצי היהודי

מהו הלוז הקשה של ההסתגרות החרדית? למה אנחנו מתנגדים? מדוע סרבנו לקבל את המדינה ולהצטרף לפרויקט הציוני? במשפט אחד, מה שהפריע לחרדים ברעיון הציוני היה בקשתה של הציונות להפוך את היהודים לעם נורמלי. הנורמליות היא שהרתיעה אותנו. רצינו להישאר "לא נורמליים".

מה שהפריע לחרדים ברעיון הציוני היה בקשתה של הציונות להפוך את היהודים לעם נורמלי. הנורמליות היא שהרתיעה אותנו. רצינו להישאר "לא נורמליים"

בקונטרס "עקבתא דמשיחא" המתפלמס עם הציונות החילונית חוזר ר' אלחנן וסרמן רבות על נקודה זו. עם ישראל הוא עם חריג, הוא אומר, ולהיות "ככל עם ועם" לא רק שלא יועיל לנו – זה עלול להרוס אותנו. מדוע? כי כל הגויים – בסיס הקיום הלאומי שלהם הוא הארץ, ואילו אנו – בסיס הקיום שלנו הוא התורה:

למה יש לדאוג קודם כל, לתורה או לארץ ישראל? ארץ ישראל אמנם נחוצה לנו, אבל בלעדי התורה לא יהיו לנו יהודים. על כן, ראשית יש לדאוג ליהודים ולאחר מכן לארץ ישראל עבורם. כיצד עושים זאת אצלנו [בציונות, א"ל]? הופכים את הסדר. אין פוסקים לצעוק "ציון! ציון!" במקום לזעוק "תורה, תורה מה תהא עליה?" בלעדי התורה אנו חסרי מגן וישע, בעוד שעם התורה אנו החזקים בעולם. אין זו מליצה גרידא, זו עובדה המתאשרת על ידי ההיסטוריה בת שלושת אלפי שנה שלנו. (עמ' 54)

את הדברים הללו כתב הרב וסרמן כשהנאצים בפתח, בהיותו מודע היטב לחרב המתנופפת מעל ראשי היהודים.

חשוב לשים לב שהטענה שלו אינה דתית אלא לאומית־פוליטית. הוא אינו אומר שהתורה חשובה יותר מעם ישראל ושגם אם הציונות תציל את עם ישראל, כל זה אינו שווה אם הם לא ישמרו את התורה. לו היה טוען זאת, הוא לא היה שונה מפאולוס הנוצרי, שאמר שאדם צריך למות בבשר כדי לחיות ברוח. הוא טוען שהציונות לא תציל את עם ישראל אם הם יעזבו את התורה. התורה היא המגן הלאומי שלנו. היא המדיניות הפוליטית שלנו.

זוהי תמצית המוזרות היהודית: התורה, הם מתעקשים, היא בסיס הקיום הלאומי. היא אינה "דת" או "ערכים" העומדים מחוץ לקיום הפוליטי והמצדיקים אותו ונותנים לו משמעות. היא מגדירה את הקיום הלאומי הפרטיקולרי שלנו ומתחזקת אותו

זוהי תמצית המוזרות היהודית: התורה, הם מתעקשים, היא בסיס הקיום הלאומי. היא אינה "דת" או "ערכים" העומדים מחוץ לקיום הפוליטי והמצדיקים אותו ונותנים לו משמעות. היא מגדירה את הקיום הלאומי הפרטיקולרי שלנו ומתחזקת אותו. בכך אנחנו אכן לא דת ולא פוליטיקה – לא בדיוק אופוזיציה אידאולוגית ולא בדיוק מיעוט פוליטי. הדת אומרת שהערכים חשובים יותר מהקיום הארצי. הפוליטיקה אומרת שהקיום הארצי חשוב יותר מערכים. היהודים אומרים שהתורה היא המכוננת את הקיום הארצי.

אפשר לבקר את ר' אלחנן על כל מיני דברים שהוא אומר באותו קונטרס ולטעון שהיו אולי יהודים שהיו יכולים להעלות לארץ ישראל ולהינצל ונמנעו מכך בעקבותיו. איני מבקש לטשטש זאת. עם זאת עלינו להכיר בעוצמה של דבריו, הנשענים על המסורת היהודית שהציקה כל כך לשונאי ישראל לאורך הגלות. החריגות היהודית בכל הדורות נשענה על האמירה שהבסיס הלאומי שלנו הוא התורה, לא הארץ. איננו חלק מעם הארץ שבתוכו אנו יושבים, כי אנו שומרים את התורה. יש לנו קיום עצמאי גם ללא ארץ, והוא מבדיל אותנו מהעמים, כיון שהתורה היא המחזיקה אותנו.

היהדות החרדית המשיכה קו יהודי מסורתי זה: הבסיס הלאומי שלנו הוא התורה, לא הארץ. זוהי העוצמה שלנו: "בלעדי התורה אין בכוחנו להתקיים אפילו כמה עשרות שנים, ואילו בלעדי ארץ ישראל התקיימנו אלפיים שנה" (שם 53).

החרדים חטפו בשואה מכה שהיתה הופכת גם אימפריות עוצמתיות לאבק, והם השתקמו בכל מקום שאליו הגיעו, באירופה, באמריקה. החרדים הם כיום הקהילות בעלות הצמיחה המשמעותית ביותר בכל תפוצות ישראל

אפשר ללעוג לחולשה של החרדים, אפשר לגדף אותם ולומר שהם פרזיטים, אבל קשה להכחיש את כוח החיים שלהם. ראו זה פלא: 75 שנה עברו מאז שהצינות חגגה את הניצחון הסופי והמוחלט כביכול על הדרך החרדית, והחרדים שוב בסיפור. ויהיה זה שקר לומר שזה בזכות הציונות בלבד. החרדים חטפו בשואה מכה שהיתה הופכת גם אימפריות עוצמתיות לאבק, והם השתקמו בכל מקום שאליו הגיעו, באירופה, באמריקה. החרדים הם כיום הקהילות בעלות הצמיחה המשמעותית ביותר בכל תפוצות ישראל.

איני בא להמעיט מערכה של הציונות ומהנס המופלא של הצלחותיה. ללא ספק, המנהיגות החרדית דאז העריכה בחסר את סיכויי ההצלחה של הציונות. היא סברה שמדובר בהרפתקה מסוכנת שתסתיים באסון נוסף והיתה נדהמת לא פחות מהרצל לראות איך זה התפתח. היא בוודאי היתה משתאה לנוכח הפריחה העצומה של החיים היהודיים בארץ ישראל ומתקשה להאמין שתקום במדינת ישראל ממשלה שמרבית חבריה שומרי מצוות.

אבל הנקודה שלי כאן אינה במה החרדים טעו אלא במה הם צדקו – מה יש לחרדים לתרום, שחסר כיום כמו אוויר לנשימה למערב כולו.

 

ההצלחה של החרדים

הקדימות של התורה לארץ הוכיחה את עצמה. החרדים מאמינים. חייהם בעלי תכלית. הם חיים חיי קהילה תוססים ועשירים ומרגישים מחוברים עמוקות להיסטוריה שלהם, לתרבות שלהם ולאוצרות הרוח שלהם. בסופו של דבר, הקדימות של התורה לארץ מביאה לכך שהחיים הארציים שלהם מאושרים ומלאים יותר משל המערב היום.

החרדים הם שמורת טבע של יציבות בעולם שירד מהפסים. הם מחוברים עמוקות לסיפור בעל משמעות הנותן להם עוגן יציב בעולם. הם מתחתנים בגיל נורמלי ללא מסע ייסורים ממושך של החלפת פרטנרים, בדידות וחיטוט עצמי. הם מגדלים משפחות יציבות, בביטחון שהילדים שלהם יקבלו מטען ערכי בריא ומלא, שיאפשר להם להתבגר בבריאות בלי לצאת מדעתם, בלי לעבור משבר זהות ולתהות על מינם, ובלי לשקוע בדיכאון קיומי ולהישרט עד עומק הנשמה מכך שהדימוי שהם מטפחים ברשת החברתית אינו מספיק מקובל. ובעיקר, בלי להתמלא זעם ויאוש וקנאת צדק ילדותית.

אנו צריכים ארץ, כמו שמדגיש ר' אלחנן. אנו מתאבלים על חורבנה ומשתוקקים לחזור אליה בכל יום. בלי הארץ אנחנו עלובים, ואין כל דבר טוב בעליבות. אולם הבסיס של הקיום הלאומי שלנו אינו הארץ אלא התורה. הקדימות של התורה לארץ היא העוצמה שלנו ולא החולשה שלנו

הנתק של החרדים מהארץ גובה מהם מחיר, ואפילו מחיר כבד, ואני הראשון להודות בו. המחיר הזה הוא בראש ובראשונה עוני. הקהילה החרדית היא קהילה עניה, ועוני גורר לעתים קרובות ניוול. חמור מכך, יש לניתוק זה גם מחיר מוסרי של הזנחת הפוליטיקה.

החרדים של ימינו אינם כשירים לנהל אף מערכת ביורוקרטית. הם אינם משרתים בצבא. אין להם נוכחות במשק. הם מנותקים מהשיח הפוליטי העולמי ואין להם זיקה לאף אחד ממנגנוני השלטון – שרות המדינה, מערכת המשפט, המשטרה והתקשורת. הפוליטיקה הקהילתית שלהם נראית לפיכך כמו של שבט בדואי, וכל זיקה שלהם לגוף ציבורי נגועה בנפוטיזם. אולם כל אלו פגמים חיצוניים הנובעים מעצם ההסתגרות שלהם וניתן לפתור אותם בנקל. אני משוכנע שברגע שהחרדים ייכנסו למערכות השלטון ברצינות, הם ילמדו איך לנהל אותן בצורה יעילה.

חסרונות נסיבתיים אלו אינם קשורים לעוצמה של הסיפור החרדי, שהוא למעשה הסיפור היהודי. אנו צריכים ארץ, כמו שמדגיש ר' אלחנן. אנו מתאבלים על חורבנה ומשתוקקים לחזור אליה בכל יום. בלי הארץ אנחנו עלובים, ואין כל דבר טוב בעליבות. אולם הבסיס של הקיום הלאומי שלנו אינו הארץ אלא התורה. הקדימות של התורה לארץ היא העוצמה שלנו ולא החולשה שלנו. אנחנו חזקים יותר בזכותה. שאר העמים אינם יכולים להתקיים ללא ארץ. אנחנו יכולים.

איני אומר שהיהודי הגלותי הוא היהודי האמתי ושעלינו לשמור על אורח חיים גלותי. אולם יכולת השרידות של היהודים בגלות היא אכן תוצאה של הקדמת התורה לארץ. חוזקה זו אסור לוותר עליה גם כיום, כשאנו חיים בארץ.

אסור לשכוח זאת. הקהילה החרדית שומרת על הסיפור היהודי. הסיפור הזה גדול הרבה יותר מהפוליטיקה הקטנה, מהעסקנים הקטנים ומהרבנים הקטנים. זהו סיפור שהאופק שלו הוא חזון הנביאים ואסור למדוד אותו לפי הסיטואציה העלובה של הפוליטיקה המקומית.

הקהילה החרדית שומרת על הסיפור היהודי. הסיפור הזה גדול הרבה יותר מהפוליטיקה הקטנה, מהעסקנים הקטנים ומהרבנים הקטנים. זהו סיפור שהאופק שלו הוא חזון הנביאים ואסור למדוד אותו לפי הסיטואציה העלובה של הפוליטיקה המקומית

העובדה שיש בציבור החרדי עשרות אלפי בתי אב שאב המשפחה בוחר ללמוד תורה במקום לצבור עושר, השכלה מעשית או עוצמה פוליטית, היא נקודת החוזק שלנו ולא בעיה שצריך לפתור. היא מוכיחה שהחינוך היהודי עדיין משמר את העיקרון שהבסיס של השגשוג הארצי אינו צבירה של עושר, כוח וחכמה אלא עשיית רצון ה'.

ואכן, למרות עוניין וריחוקן ממוקדי הכוח, הקהילות החרדיות בכל העולם משגשגות במונחים ארציים. החרדים מאושרים. למרות התלישות שלהן מהאזרחות, אלו הן קהילות בעלות עוגני קיום חזקים, המזכירים לנו שהמדינה אינה הבסיס של החיים הלאומיים; שכיבושי האדם אינם מעניקים לו בריאות ושגשוג; שחֵרות, שוויון, שפע, ריבוי אפשרויות – כל אלו אינם מבטיחים קיום ארצי. התורה היא בסיס הקיום הלאומי, הארצי, ולא הכיבושים שבחוץ. זהו נכס שצריכים לשמור מכל משמר.

יש כאן ציבור ענק בעל עוגנים עמוקים של מסורת, קהילה, עם ואמונה, המלא במרץ ובתשוקה לחיים, המבקש לעשות ולפעול ולהצליח ולגדול. במקום למשוך אותנו אל הכאוס הליברלי שבו שרויה מדינת ישראל כמו שמבקשים כל כוהני שילוב החרדים, עלינו לראות בחוסר הנורמליות החרדית תקוה.

 

יפוצו מעיינותיך חוצה

לצופה מבחוץ נראה שהחרדים בטוחים בעצמם ו'שמים פס על העולם'. אבל האמת העגומה היא שאנו קטנים בעיני עצמנו, ואומרים שָׁוְא עֲבֹד אֱלֹהִים וּמַה בֶּצַע כִּי שָׁמַרְנוּ מִשְׁמַרְתּוֹ וְכִי הָלַכְנוּ קְדֹרַנִּית מִפְּנֵי ה' צְבָ־אוֹת. אנחנו משדרים ביטחון שאנו טובים מכולם, אך מתנהגים כאילו חובה עלינו להיות קטנים, סגורים בתוך עצמנו ונגררים אחרי כוחות גדולים מאתנו. ההתנהגות שלנו מוכיחה כי איננו מאמינים שיש בידינו דבר מה לתרום לפוליטיקה העולמית, והדבר היחיד שאנו יודעים לעשות הוא להתגונן מפניה.

החולשה שלנו אינה היותנו חלשים אלא חוסר האמון העצמי שלנו. למרות הצלחת החינוך שלנו, אנו מסרבים להאמין שיש בידינו כוח אמתי וממשיכים להתנהג כאילו אנו חלשים

החולשה שלנו אינה היותנו חלשים אלא חוסר האמון העצמי שלנו. למרות הצלחת החינוך שלנו, אנו מסרבים להאמין שיש בידינו כוח אמתי וממשיכים להתנהג כאילו אנו חלשים. אולם בניגוד לטענות שונאינו, העליבות שלנו היא תוצר של חוסר אמון בעצמנו ולא של נחשלות מהותית.

מדוע לא נילחם למשל על החינוך היהודי בבתי ספר בארץ? החינוך החרדי הוא סיפור הצלחה מסחרר. הוא הצליח לגדול פלאים בעשורים האחרונים באופן אורגני לחלוטין. הורים מעוטי יכולת מעדיפים לשלם שכ"ל גבוה יותר, לקבל הרבה פחות תנאים, לוותר על לימודי ליבה – למען חינוך תורני יותר. מדוע אפוא נוותר על החינוך לאנשי מר"צ שהשתלטו על מערכת החינוך הממשלתית בכוח הזרוע ונחלו כישלון מחפיר?

החינוך הוא דוגמא אחת קטנה. הדבר נכון לכל תחום ותחום. ויתרנו מרצון על מושכות השלטון, על כוח, על עושר, על השכלה מעשית, כדי שנוכל לשמור על האנומליה שלנו. העדפנו את התורה על הארץ. אבל עתה עם ישראל זקוק לנו. הגיע הזמן להיכנס לאותן מערכות בגאון.

המסר שלנו הוא מסר פוליטי לעילא. האנומליה היהודית המגולמת בקיום החרדי – האמונה כי כיבוש הארץ אינו בסיס הקיום הלאומי אלא המחויבות לתורה – יכולה וחייבת לתרגם את עצמה למדיניות ריבונית. תרגום זה דורש כמובן מלאכה לא מבוטלת של ניסוח עמדות פוליטיות קונקרטיות, אבל זהו דבר שאנו בהחלט מסוגלים אליו.

בסוף נבואת ירמיהו שקראנו בתשעה באב אנו אומרים:

כֹּה אָמַר ה', אַל יִתְהַלֵּל חָכָם בְּחָכְמָתוֹ וְאַל יִתְהַלֵּל הַגִּבּוֹר בִּגְבוּרָתוֹ, אַל יִתְהַלֵּל עָשִׁיר בְּעָשְׁרוֹ. כִּי אִם בְּזֹאת יִתְהַלֵּל הַמִּתְהַלֵּל, הַשְׂכֵּל וְיָדֹעַ אוֹתִי, כִּי אֲנִי ה' עֹשֶׂה חֶסֶד מִשְׁפָּט וּצְדָקָה בָּאָרֶץ, כִּי בְאֵלֶּה חָפַצְתִּי נְאֻם ה'.

בזמן שהמערב המתהלל בחכמה, בגבורה ובעושר שוקע, האור שלנו יכול לזרוח. איננו חייבים לשקוע יחד אתו. לנו יש דבר ה'. בידינו הבחירה.

 

תמונה: היכל ישיבת קול תורה, קרדיט: אני (Transferred by Matanya/Originally uploaded by Shmuelxq), GFDL via Wikimedia Commons.

24 תגובות על “החרדים הם הפתרון

  • קודם כל שבני ברק תתנהל כמקום נורמלי ואחר כך נראה הלאה. אלו הרי חלומות באספמיא.

    • אני משוכנע שברגע שהחרדים ייכנסו למערכות השלטון ברצינות, הם ילמדו איך לנהל אותן בצורה יעילה.

      מניין הביטחון? האם התורה כוללת הלכות צבא ומדינה? האם לגדולי התורה החרדיים יש את הכלים לגזור הלכות כאלו?

  • כל סיפור ההצלחה החרדי שאתה מתאר, נשען כולו על הציבור הליברלי שעובד ומפרנס, משלם מיסים ונלחם בצבא. לולא הנ"ל, לא היה קיום לכל העולם החרדי הנוכחי. ההתעלמות שלך מכך שאתה רוכב על גבי ציבור ליברלי עובד, מעידה על ניתוק מוחלט מהמציאות.

    • הפתרון שלך נפלא לגלות ומחזיר אותנו לשם. לכן הפתרון כאן בארץ הקודש הוא הציונות הדתית, לא זו של סמוטריץ ובן גביר אלא זו הקלאסית.
      המערב נמצא בשקיעה עמוקה כבר 20 שנה, ולכן צצות בו שוב,קבוצות לאומניות שהן בדרך כלל גם אנטישמיות

  • הסתחררתי למען האמת.
    אני חושב שיש לכותב הנכבד המון תובנות בראש אבל הקשר בין כולם לא כל כך קיים.
    תפוס נושא,נתח אותו מכל צדדיו ותכתוב עליו ורק עליו .
    לגבי מה שמתחולל פה,הבעיה היא אחת וכולם יודעים אותה.הדתיים נהיים פה הרוב וזה התבטא לראשונה בממשלה הנוכחית שרובה חובשי כיפות.זה הסיפור.לא בית משפט ולא נעליים

  • המאמר מציג כיוון מחשבה מעניין
    כדאי לפתוח את המחשבה ולהסתכל על העולם מחדש
    לדעתי ההסתכלות החדשה תפתיע את כולם

  • לפרסם רק ככתבו וכלשונו ללא השמטה או שינוי, אחרת לא לפרסם

    איפכא מסתברא גוטה, הפוך בחמש שקל. המושג "קנאות ליבלרית" לא שייך כאן. אפשר לראות שהמאסה הקריטית של אנשי ונשות המחאה נגד ההפיכה המשטרית נמצאת במרכז-שמאל הפוליטי ובמיינסטרים הישראלי, יותר מאשר בהארד-קור של השמאל. לדוגמא, אין כמעט ייצוג ויזואלי של דגלי פלסטין, ולא במקרה – התנועה יודעת לבחור את המלחמות שלה. אחת הביקורות כלפי המרכז היא שהוא "מרכז קיצוני" (בהשאלה מימין\שמאל קיצוני), במובן הזה שהוא כה פשרני וחלבי עד שדומה שאין לו כל עמוד שידרה, מעין סימפטום בוגי הרצוג … אבל, נראה שתנועת המחאה אינה כזו, אלא יש בה את הנחישות למאבק הכולל גם צורות לא-אלימות של מרי אזרחי, והתעקשות על עקרונות ליבה מתוך נקודת מוצא מוסרית. זה אולי בדיוק מה שמשגע את תומכי ההפיכה – העובדה שאש המחאה מוזנת ממקום מוסרי וערכי, כשלמולה עומדת קואליצה גרוטסקית, חסרת כל עכבות מוסריות הכוללת ימין אלים, קיצוני, גזעני ומשיחי, לצד מיני מושחתים על כל כתבלבי החצר והפונקציונרים שלהם. לדוגמא, אם הוזכר לעיל טאקר קארלסון, אך אני תוהה איך בדיוק שלל הטיפוסים ה"צבעוניים" שמאכלסים את ערוץ 14 או גלי ישראל איכותיים ממנו מבחינת "עיתונאית" או ערכית … הנסיון לקשר את העניין למשבר הליברליזם לא שייך כאן, למרות שזה בהחלט נושא מאוד חשוב בפני עצמו. אולי אוסיף על כך בהמשך אם צ"ע לא יצנזר את זה כמו שקורה more often than not. כמו כן המאמר מכיל כל כך הרבה אמירות לא מדוייקות מדעית או עובדתית (לדוגמא בנושא טרסגנדרים, הפניה בלשון זכר ונקבה) שדומה שצריך להביא כאן פלוגת חיילים לצורך עבודות רס"ר לניכוש השטח עד רמת הבדל

  • מבין מאד את המאמר.
    בהחלט התקופה האחרונה לא היתה מובנת לי, מה יש למחאת השמאל להציב את המחמה מול הציבור החרדי הנכנע והמושפל בין כך.
    אקח לדוגמא משפט שאמר בני גנץ (בערך): 'לא יהיה יותר מצב שחצי עם משרת וחצי לא'.
    קראתי את המשפט והשתוממתי איך הוא יכול להגדיר את המצב כחצי חצי, במחנה הימין רובם משרתים מלבד 90 אחוזים מתוך הציבור החרדי, שזה בערך 25 אחוז מהממשלה הקיימת (אם נחשיב את כל ש"ס כחרדים). בל נשכח שגם מגוש השמאל יש את הערבים שהם בערך 18 אחוז מהגוש. בקיצור המשוואה של חצי חצי מגוחכת.
    מה שהביא אותי להבין שהמלחמה היא: השמאל מול ה'השתלטות החרדית'.
    ההסבר בכתבה נותן לי קצת אור על המצב.
    אלה שלא הבינו אותך, זה מפני השיח היום הוא 'מה אתה תורם לחברה?' אני חושב שאתה לא באת לענות על 'מה החרדים תורמים לחברה הישראלית'.
    אלא פשוט להסביר את הדרך חיים החרדית האוטנתית, כמה היא נותנת למי שכן חי כך ובנוסף להציע למי שרוצה להצטרף.
    יישר כח

  • בתור חרדי שחי בחו״ל אני מבקש למחות. זה מאוד יפה לתפוס טרמפ על הצלחתם של קהילות חו״ל בחיי הרוח והמעש, אבל כל קשר בין המציאות בתפוצות לאר״י הוא מקרי (שלא לומר תלוש).

    הגישה הגלותית-מודרנית בנויה על אדנים של הפנמה (ובארה״ב אימוץ) של ערכי המערב והליברליזם. אגודת ישראל באמריקה דוגלת בזכויות מיעוטים דתיים ומשתפת פעולה עם ארגונים נוצרים תדיר. כשבית חב״ד נפתח במיקום מרוחק או עוין הוא ישתמש בחוקה להגנה על זכויותיו. היהודי הגלותי מחונך לכבוד לזולת ולהכלת שונות מתוך הבנה שהוא עצמו שונה בסביבה. התפיסה הרווחת היא בעד מדינה קטנה (ימין ליברלי) ועל פי רוב הסתיגות ממדינת רווחה. התפיסה היא שהקהילה ערבה לחבריה ואחראית לגורלה ולא נשענת על כספי הפריץ.

    שום דבר מזה לא מתקיים בישראל. שום דבר!

  • לא ברור לי מדוע הספדת את הליברליזם כך – על הונגריה וטורקיה קם ונופל עולמך? אירופה אולי זזה קצת ימינה, אבל שני הכוחות השמרניים הבולטים בספירה המערבית, רוסיה והימין האמריקאי, עומדים בפני קריסה מוחלטת: רוסיה הפכה מ"הצבא השני הכי חזק בעולם" בתוך מספר חודשים לצבא השלישי הכי חזק באוקראינה, ותצטרך להתמודד עם דור אבוד שיחזור מהמלחמה או שברח לחו"ל ולא מתכנן לחזור, ואילו הימין האמריקאי נוקט בפעולות כל כך לא פופולריות, במיוחד בקרב הדור הצעיר (שלא לדבר על כך שהכחשת הקורונה וההתנגדות לחיסונים פגעה משמעותית הרבה יותר בציבור בוחריו, זקן בהרבה מבחינה סטטיסטית) שהוא עלול לקבור את עצמו עד כדי חוסר יכולת להשתקם. מדינות הנוקטות במדיניות שמרנית פופוליסטית מוכיחות שהימין הפופוליסטי הוא אסון כאשר הוא מגיע לשלטון (הברקזיט היא אולי ההחלטה האווילית ביותר שנלקחה בבריטניה במאה האחרונה; מעל 20% מאזרחי הונגריה עזבו אותה לטובת המערב מאז עליית אורבן; מדינות שמרניות בארצות הברית יכולות לקנא במדינות עולם שלישי במדדי פיתוח רבים, בפרט חינוך ובריאות, ובעיני עצם העובדה שטראמפ צפוי להפסיד אפילו לנשיא כל כך לא פופולרי כמו ביידן מעיד על המסמר האחרון בארון הימין – מהי הצבעה לביידן אם לא הקריאה של הציבור האמריקני "כל דבר, רק לא רפובליקני"?). בהנחה שההמונים במערב לא יקראו את המאמר ויהפכו לחרדים, ריבאונד שמאלני בטווח של עשור הוא לא בהכרח off the table. הכשלון הגלובלי היחיד של הליברליזם המערבי הוא ההתנהלות מול משבר הפליטים (ועל כך הוא משלם באירופה); כל שאר אידאולוגיות השמאל הבולטות (נורמליזציה של להט"בים, מאבק בגזענות ובאפליה, מאבק בהתחממות הגלובלית, מיסוי העשירים וקידום תוכניות סוציאליות ככלי ליצירת צדק חברתי) מובילות לפריחה חברתית ולשיפור אובייקטיבי ברמת החיים, ומפריעות רק לגזענים, להט"בופובים, מיזנטרופים (איך אפשר להתנגד למאבק בשינוי האקלים? איזו סיבה יש לאדם הממוצע להעדיף את האינטרסים של חברות הנפט על פני כל שאר האנושות?) שמרגישים שהקבוצה שלהם הפסידה (פגיעה *סובייקטיבית* ברמת החיים, התחושה הפנימית שלהם). אכן, ליברליזציה של החברה לא פתרה את כל הבעיות החברתיות, אבל זאת לא משום שהפרוייקט ניסה כוחו *בכל מקום* ונכשל – למעשה, ישנו מוסד שמרני אחד שהולך ופורח אף למרות כל מאמצי השמאל ב40 השנים האחרונות: הניאו ליברליזם וכלכלת ההפרטה והדה-רגולציה הרייגניסטית-תאצ'ריסטית שמובילות לעלייה ניכרת באי שוויון, לפגיעה בשכר הריאלי של האדם הפשוט, לייקור שירותים חיוניים כמו דיור, תזונה ובריאות עד כדי חוסר מוסגלות של אחוזים ניכרים מהחברה להשיג אותם – מתכון וודאי לתסיסה החברתית שאנחנו רואים כיום בעולם, ולמעשה גורם משיכה לשמאל ולימין הקיצוני כאחד. אם השמאל יצליח להחליש את המגמות הכלכליות הניאו ליברליות (למעשה, כבר רואים תמיכה ציבורית ותנועה משמעותית בנושא – אפילו בארצות הברית השביתות וההתאגדות לוועדים חוזרות להיות פופולריות בשנתיים האחרונות!) ויצליח להנגיש מחדש את השירותים הציבוריים שבעבר היו זמינים במדינות סוציאל-דמוקרטיות לכלל הציבור הוא יזכה לפופולריות, והיא גם תהיה מוצדקת.
    ומה אז? תאכל את הכובע ותצביע מרצ? החרדים בקושי חוגרים, ואתה כבר מתהלל כמפתח.

  • את מותו הקרובה והבלתי נמנעת של המערב מנבאים כבר מעל 150 שנה, ואני עוד זוכר את זה כחלק מחייב של האידאולוגיה הסובייטית. בינתיים המערב, ממש תוך שכיבה על ערש דווי, ניצח את הגרמניה הנאצית ואת הקומוניזם העולמי, הגיע לירח ולעולמות עוד יותר רחוקים וקשר את כל העולם ברשת העולמית. על הפרק כרגע עומדים כיבוש ותיעוש החלל והשתלטות על מנגנוני החיים. אוי ואבוי.
    כמו שאמרו פעם בברית המועצות ז"ל, עם המערב כל כך רקוב, למה הוא מריח כל כך טוב תוך כדי?

  • כמה נקודות כדי להמשיך ולפתח את הכיוון הזה באופן בונה, שיכול להזמין גם קבוצות ׳חוץ׳ לחרדים:
    1. הליברליזם אכן סובל ממשבר שקשור לכוחות ה׳מפרקים׳ בו. הוא לא בהכרח משבר בלתי פתיר. חלקו קשור לנאו-ליברליזם ולכוחות השוק המפרקים (וליברליזם מודרני ידע בעבר להתמודד עם זה), וחלקו קשור לקווים אינדיבידואליסטים בליברליזם, אבל יש גרסאות קהילתניות ויש גם גרסאות רפובליקניות. הבעיות שהכותב שם עליהן את האצבע נכונות לעידן זה, אבל אינן חדשות, ויש להן גלגולים שונים בהיסטוריה ונסיונות מענה בלתי מבוטלים. כדאי לקחת אותם בחשבון ולהסביר מדוע הן לא תחליף ומתחרה מוצלח אל מול האופציה החרדית.
    2. לכך היה ניתן להשיב – אבל יש הוכחה אמפירית שהאופציה החרדית מוצלחת! (ועל כך הכותב מאד נסמך) – ראו כמה גדלה החברה החרדית וכמה גדלות מערכות החינוך שלה. אבל שים לב שהגידול ברובו העצום אורגני לגמרי (כלומר, בעיקרו מריבוי טבעי עצום והצלחה בשימור רוב החברה במסגרותיה – למרות עזיבה לא מבוטלת בשנים האחרונות). ניתן לטעון (ונראה לי שבמידה רבה של צדק) שחלק מהשגשוג של החברה החרדית בישראל קשור בכוח של המדינה לתמוך בקהילות האלה ולאפשר להן לצמוח בקצב מדהים. וזה ההסבר העיקיר לכך: שימור של חברה מסורתית מתחזק ככל שרמת החיכוך מול ה׳עולם׳ קטנה. אחד התנאים הכי משמעותיים לכך (שנגיד, לא קיימים באמריקה, וגם לא היו קיימים בחברה החרדית המתפרקת של מזרח אירופה לפני השואה) הוא צורך מצומצם לעבוד מחוץ לקהילה. בישראל יש תנאים מעולים לכך בשל התמיכה המדינתית בכך. לכן, ללא המדינה ותמיכתה, נחלש הטיעון האמפירי בדבר ה׳הצלחה׳ של החברה החרדית, ומתוך כך גם הטיעון הכללי בדבר היותה ׳פתרון׳ לבעיות הליברליזם. זאת יש לבחון מול דוגמאות שאינן נהנות מהתיכה המדינתית המיוחדת כמו בישראל.
    3. מורגש מהכתוב שלא רק שהכותב מאמין שיש לחרדים בשורה כללית בעת הזאת, אלא שהוא עצמו מעוניין שהטוב שהיא מציאה יתפשט על מעבר לגבולות החרדים. זאת מגמה וסנטימנט חשובים מאד, והלוואי שילכו אחריו בכך. אלא שכאן נדמה לי שיש קושי מיוחד שקשור למה שנתפש מבחוץ ככשלים מוסריים כל כך עמוקים בחברה החרדית, ועל כן מבטל את יכולתה להשפיע. בארץ הבולטים בהם הם היותה נסמכת על המדינה, אך מתבדלת ואיננה תורמת את חלקה הכלכלי והבטחוני (ואינה מעוניינת, לפי הצהרות העסקונה). הנסמכות הזאת שמהולה בזלזול עמוק בצד התומך נתפשת כה נלוזה מוסרית שזה דוחה כל אפשרות לשאוב גם מהטוב של החברה החרדית. זה לב העניין, ובלי זה אין שום יכול השפעה. לו היתה החברה הזאת נמנעת בפירוש משאיבת משאבי ציבור הגדולים בהרבה מתרומתה (תוך ריבוי טבעי שמאיים על יציבות הכלכלה), ועושה כדי להדגיש את תרומתה, אז היתה פתיחות רבה הרבה יותר לממדים הרוחניים והקהלתיים העליונים שלה, והיא היתה אבן שואבת ופתרון עבור רבים יותר, ומקור לחיקוי בצורות שונות או משונות אולי עבור המוני ישראל. אבל דרוש לשם כך לא רק עיון אלא גם תיקון. לצערי נראה שהמנהיגות והחברה החרדתית פחות בעניין. מזמנים לפנות אלי להרחבה בנושאים הללו (בעיקר במה שקשור לניתוח של משבר הליברליזם).

    • תודה על התגובה המפורטת. זוהי אכן הזמנה לדיון רחב ומורכב שקשה לנהל בהחלפת תגובות, אבל פטור בלא כלום אי אפשר.
      לגבי הנקודה הראשונה, המשבר שאנו רואים בדמוקרטיות הליברליות היום הוא פרי ההתפרקות של הגישה הרב-תרבותית יותר מכל דבר אחר. מה שקורה בשמאל מאז 2016 הוא זניחה מהירה של השיחים הרב-תרבותיים השונים וניסיון לשקם מוסר אוניברסליסטי חדש-ישן. דוגמה אחת לכך בביצה המקומית היא המאמר הבא: https://hazmanhazeh.org.il/post/. אין ביטוי יותר חריף לכך מאשר המחאה המקומית. טיילור, וולצר, דבורקין, רז – כולם מאובנים שאבד עליהם הכלח. אנחנו עמוק בעידן ה-woke שהוא אוניברסליטי על מלא.
      לגבי הנקודה השניה – החרדים בארה"ב ואירופה מצליחים לשגשג לא פחות טוב מישראל. אדרבא, שם הם מצליחים יותר מבחינה כלכלית. אם החרדים בישראל היו יכולים לשמור על הסטריליות הקהילתית שלהם וגם להנות מרמת חיים כמו החרדים בחו"ל הם בוודאי היו מעדיפים לעשות זאת. התנאים בארץ מקשים הרבה יותר לשמור על הקהילה היהודית המסורתית. כתבתי על כך מעט בעבר: https://iyun.org.il/sedersheni/the-road-to-the-state/.
      לגבי הנקודה השלישית. זוהי בהחלט נקודת הכאב המרכזית ביחס לציבור החרדי, ויש מקום לומר שמוטב לא לומר כלום בנידון מאשר לומר משהו שלא ישמע. אציג את הדברים שלי כשאלות למחשבה אפוא.
      השאלה הראשונה היא, לו היינו מחשיבים את החרדים לאנשים שמשמרים את המסורת עתיקת היומין של העם שלהם והיינו מעריכים את המסירות שלהם לכך ומבינים את הסיבות שהביאו אותם לחשוש מהציונות החילונית ולהתרחק מהמדינה, האם היינו מקבלים בהבנה את ההסתגרות שלהם?
      השאלה השניה היא, לו היינו, לפיכך, מחשיבים את הציבור החרדי כמיעוט והיינו מסכימים שהשתלבות שלו באזרחות תאיים על החוסן הקהילתי שלו, האם היה ניתן להגן מוסרית על הפטור שלהם משותפות בנטל הכלכלי והבטחוני? (דומני שכל תורתו של קימליקה באה להגן על טיעונים ממין זה, אי שוויון שנועד להגן על שימור הזהות הקהילתית של מיעוטים).
      השאלה השלישית היא, אם היינו מעריכים את החינוך החרדי ואת התרומה שלו לקיום העם היהודי, ומבינים כי ההתנהלות הפוליטית שלהם, גם זו המגונה בהחלט, היא תוצר לוואי של מאמצם לשימור החינוך שלהם – האם זה היה משנה את השיפוט שלנו?
      השאלה הרביעית היא, אם היינו מגיעים למסקנה שהיהודים בגלות, ולכל הפחות ב-200 השנה האחרונות במזרח אירופה, היו דומים מאד בהתנהלותם הפוליטית והציבורית לחרדים של ימינו, ושהמתח בינם לאוכלוסיה המקומית נשא אותו אופי, עם אותם טיעונים ואותן האשמות – האם זה היה מדליק לנו נורה אדומה?

    • תודה רבה על התגובה. בהחלט דברים מעניינים. בשל מחוייבותי הרבות שמקטעות את זמני, אני נאלץ להגיב טיפין טיפין, בתקווה שבעתיד ניתן יהיה להמשיך באפיק נח יותר.
      1. פה אני חלוק עליך לחלוטין. אנחנו לא אחרי הזמן של הפוסט. לא בגלל שהוא נגמר, אלא משום שהוא לא התחיל. הפוסט בישראל, היה תופעה מאד אקדמית, שמעולם לא כבשה ציבורים רחבים בשמאל. בוודאי שלא בשמאל הציוני, שתמיד נותר לאומי וליברלי (בהבנתו העצמית) ואוניברסלי מבחינת תפישת המוסר שלו, אבל גם לא בשמאל הקיצוני יותר (שׁהוא בלאו הכי, תמיד קבוצה קטנה) שחולק בין מרקסיסטים (לא פוסט), ובין אוניברסיסטים טהרניים ולכן אנטי לאומיים.
      מסך העשן של האקדמיה הוא מאד מבלבל. כי הוא משמש כמגדיל תמונה – קולו נשמע הרבה יותר מכוחו. יש לו השפעה מאד שולית (אולי קצת סטודנטים למדעי הרוח, אולי קצת קוראי הארץ). מבחינה ציבורית, הפוסט היה שולי ביותר. את ה׳סובלנות׳ של השמאל של שלושים השנה האחרונות ל׳כל מני תרבויות׳ (יעני, ׳ליברליזם רב תרבותי׳) צריך לראות כלא יותר מאיזה ניסוח של ליברליזם (שכמובן, לא באמת שיקף סובלנות), ולא איזו תפישת עולם שמבטלת ערכים אוניברסליים. ואם כבר, השמאל התרחק מהאוניברסליות שלו לא בגלל תפישות ׳פוסט׳, אלא מתוך הפרזה בערך החירות האינדיבידואליסטית (ליברטריאניות, וגישות נאו-ליברליות). אם כן, לא נגמר הפוסט, משום שלא היה פוסט. ובעניין הwoke, בתור מי שמצוי למחיתו עמוק בתוך המעגלים שהיו אמורים להיות המעוזים המובהקים ביותר של התנועה בארץ – אני יכול לדווח בבטחון רב, שזה פשוט לא עניין. כמעט לא קיימות התופעות האמריקאיות שאנחנו מכירים, וגם הן, מאד מוגברות מתוך נתונים שאני מכיר בשל אותו ׳מסך העשן׳ האקדמי. אם כן, נגמר הפוסט ולא התחיל הwoke. אבל מה שכן נכון בניתוח הוא שיש חזרה למודעות עצמית ליברלית שקהתה בזכות ׳הנצחון המוחץ של סוף המלחמה הקרה׳ ו׳קץ ההיסטוריה׳ – שהיא לניוון מחשבתי בשל המחשבה (המוטעית) שאין יותר תחרות בין רעיונות וליברליזם אינדיבידואליסטי משולב בגלובליזם הוא פשוט ׳האמת שהתגלתה בהיסטוריה׳). העידן הזה של התרדמה אכן נגמר, כך נראה, וזאת כראקציה לכך שהתגלה לדייריו שההיסטוריה לא נגמרה, והנה באים רעיונות אחרים, חלקם וריאציות על ׳אויבי העבר׳, ומרימים את ראשם. לכן חוזרים לדברות ופירוש של מאבק אוניברסלי ודגש על זכויות פרט וליברליזם. אני כמובן חושב שיש שם חוק עמוק בלב הסיפור שעדין לא נפתר – והוא הקשיים האתיים האינהרנטיים לליברליזם, שממארך על החרדים אכן נוגע בהם בצורה נכונה.
      ההמשך יבוא, בתקווה. כל טוב ותודה על התגובה הטובה.

    • אני מסכים אתך שהישראלים, גם אלו שמגדירים עצמם שמאל, הרבה פחות ליברלים מהסטנדרט המערבי בימינו. הישראלים נותרו לאומיים בבסיסם (הם משרתים בצבא! ועוד בצבא הישראלי!) בעולם שהפך פוסט-לאומי. אבל דומני שלא נכון להציג זאת כמו פער בין האקדמיה לבין הציבור הכללי אלא יותר כמו פיצול אישיות או חוסר מודעות עמוק. יש משהו מוזר מאד בישראלי המשכיל המצוי: הוא יעלב מאד אם מישהו ירמוז שהוא שמרן יותר מהליברל המערבי. בו בזמן, הוא משוכנע שכולם באיחוד האירופי ובשמאל האמריקאי אנטישמיים כי הם מוכיחים את ישראל על היחס לפלסטינים. משעשעת אותי החרדה הישראלית מכך שנהפוך ל"הונגריה ופולין", בזמן שהללו ילדים סוררים של האיחוד האירופי בעוד ישראל היא הרוע עצמו – מישהו שמוכרחים לסבול רק כי עדיין לא נעים מאושוויץ.
      תמיד היה משהו קצת תמים בציונות החילונית, במחשבה שהגוים שונאים רק את "היהודי הרע", אבל אנחנו יהודים טובים, יהודים נאורים. האיחוד האירופי כועס רק על הבן-גבירים, הסמוטריצים והחרדים – אבל לא עלינו חלילה. את האמת המרה אכן יודעים רק מעט אקדמאים שמסתובבים בעולם ושומעים מפי הסוס מה חושבים עלינו בעולם…

    • לפרסם את הכתוב להלן ככתבו וכלשונו, או לא לפרסם כלל

      ========
      "אם היינו מגיעים למסקנה שהיהודים בגלות, ולכל הפחות ב-200 השנה האחרונות במזרח אירופה, היו דומים מאד בהתנהלותם הפוליטית והציבורית לחרדים של ימינו, ושהמתח בינם לאוכלוסיה המקומית נשא אותו אופי, עם אותם טיעונים ואותן האשמות – האם זה היה מדליק לנו נורה אדומה?"

      משום מה לא נודע לי שבמאה ה19 היתה לקהילות היהודיות בגליציה נציגות פוליטית רבת עוצמה בחצר מלכות הבסבורג, שניצלה את כוחה לצורך כפיית חוקי אישות דתיים על אוסטרו-הונגריה, הגדרת פסולי חיתון בקרב נתיני ונתינות הממלכה, השבתת רכבות הקיטור והכירכרות בשבת, הקצאת משאבי הממלכה לטובת מעיינות חינוך תורני, וכן בחישה בקלחת החקיקה במדינה. הדבר המשותף היחיד הוא הניסיונות להתחמק מגיוס (ועל כך יש כל מיני בדיחות דרויאנוב לא רעות בכלל דרך אגב).
      האם זו לגמרי במקרה לא היתה קבוצה רדופה אנטישמית, שחיה בעוני נורא, חסרת כוח פוליטי ונתונה לפוגרומים ושרירות ליבו של השלטון ?

      ======
      "אם היינו מעריכים את החינוך החרדי ואת התרומה שלו לקיום העם היהודי, ומבינים כי ההתנהלות הפוליטית שלהם, גם זו המגונה בהחלט, היא תוצר לוואי של מאמצם לשימור החינוך שלהם – האם זה היה משנה את השיפוט שלנו?"

      אפרופו תאוריות פסבדו מדעיות בנושא אוניברסליזם, האם הטענה שלעיל אינה רלטיווזים מוסרי? האם מדובר כאן בשבט האומפה-לומפה החי לו באי אמזונס, שיש להתחשב בעולמו האידיוסינקרטי עתיק היומין בטרם ייכחד כתוצאה מבירוא יערות, או שמא בקבוצה פוליטית שלטתנית וכוחנית להחריד, המעורבת בהפיכה משטרית ?

  • החרדים הם הבעיה לא נפתרון.

  • שכחת שהחרדים מעמידים דור אחרי דור רק על גב הכלכלה והתרבות החומרית והליברלית. הלי זה משמן היו זורקים אתכם מכל המדרגות. אתם הבאתם את אי השיוויון והפריבילגיה לשיא חדש אתם הפכתם את היהדות לדת של שחיתות משל הייתם כהני המקדש ערב חורבן בית שני. אתם הבעיה כי אתם מחמירים את הריאקציה הליברלית. שלא תספרו לי שככה היהדות. דורות של אבותי במרוקו ואיראן קיימו יהדות מתונה ולא את הקתוליות שלכם.

  • כותב המאמר מציג עמדה מפורטת ומנומקת המצדיקה דיון רציני. עם זאת, אין פירוש הדבר שהיא נכונה. הטיעון המרכזי, בדבר המשבר הפנימי של הליברליזם לעומת העוצמה הפנימית של העולם החרדי, לוקה בפשטנות ובהתעלמות מאמיתות שאינן נוחות לו. ראשית, הידיעות על מותה של האידאולוגיה הליברלית הן מוקדמות מדי. נכון שיש לה חולשות, אבל היא מוכיחה כבר דורות לא מעטים את כוחה למצוא פתרונות שיקדמו אותה, ויחד איתה את האנושות כולה. כבר נכתב שהיא מיגרה את הנאציזם ואת הקומוניזם, ואני מאמין שהיא תגבר גם על הטראמפיזם וחקייניו. כן, אני מאמין שבסופו של דבר האמת תגבר על השקר, למרות שבעולם הרשתות החברתיות זה מאבק קשה. שנית, באשר למדינת ישראל ולמקומה של הדת בתוכה, לצערי התמונה קשה יותר. בהחלט יתכן שהדת על שני זרמיה הבולטים, החרדי והדתי-ציוני-משיחי, תגבר על הציונות החילונית-ליברלית. אם כך יקרה, המדינה היהודית תקרוס כמו שתי קודמותיה, והיהדות תשוב להיות דת שאין לה מדינה. המאבק בעיצומו, ואנו על פרשת דרכים. הריבוי הטבעי בחברה הדתית מלמד, לכאורה, שהתוצאה הסופית כבר כתובה ואין לנו אלא להמתין ולראותה מתממשת. אבל יש גם תרחיש אחר, אופטימי יותר, לפיו ההתעוררות המפתיעה של המחנה הליברלי תניב פירות, תמצא בעלי ברית בקרב קבוצות מתונות במחנה הדתי ותצליח להשיב את מדינת ישראל למסלול שהביא אותה במשך 75 שנים להישגים מדהימים. לא צריך לגייס את משבר הליברליזם כדי להוכיח שעדה דתית קטנה ומסוגרת יכולה לשרוד דורות רבים. אפילו האיימיש בארה"ב מצליחים בכך. החידוש החרדי בישראל הוא ההישענות על משאבי המדינה, יציר כפיה של החילוניות הליברלית, כדי לפרוח ולשגשג עד כדי ניסור הענף שעליו היא נשענת. זה אכן חידוש אידאולוגי ומעשי מעניין. השאלה הנשאלת היא מה המסקנות מהחידוש הזה, ואת אלו אני משאיר לכל אחד ואחת להסיק בעצמו או בעצמה.

    • הדרך היחידה לאופטימיות אותה אתה מציג, היא בתזוזה משמעותית של החברה הישראלית- לכיוון פתרון 2 המדינות ו/או יצירת מרחב ציבורי חילוני מוגדר. לו יהי

  • צריך עיון אמיתי
    מבלי להכנס לפרטי המאמר הארוך, המפורט, הבנוי כאילו הוא מערכת תובנות לוגיות הצומחות זו מתוך זו, אומר רק זאת. לכל אורך הקריאה נראה לי הכותב כאותו אדם שיורה חץ תחילה ואז מסמן סביבו את המטרה. עיון אמיתי פורס עובדות מוצקות ולא משאלות לב אפופות חזון, ממקד את עיונו בנקודות ספציפיות ולא נכנס לנושא כה מורכב ורב פנים עם הצהרות כה כלליות.
    בוודאי שהדרך של היהדות המתבדלת בנוסח החרדי בישראל היא הפתרון לכל תחלואי העולם, ולא משנה בכלל מה אומרות העובדות בשטח.

  • וְעָמְדוּ זָרִים וְרָעוּ צֹאנְכֶם וּבְנֵי נֵכָר אִכָּרֵיכֶם וְכֹרְמֵיכֶם.

  • א. אני מנסה להבין מה הפתרון המוצע, מה משמעות הבשורה של החרדיות לכלל החברה החרדית כמדומני העיקרון הבסיסי שעומדת בבסיס האידאולוגיה החרדית היא ערך ההתבדלות כלומר חציצה תרבותית בינם לבין העולם החיצוני איך תפיסה תרבותית שכזאת יכולה להביא בשורה למי שאינו מזדהה עם עקרונות היסוד האמוניים והחברתיים של החברה החרדית, אדם חילוני יוכל לאמץ משהו מהתפיסה החרדית, ואם כן איך ומה?
    ב. האם ניתן לנסח בבהירות את הפתרון החרדי לבעיות העולם או שדי לנו בכך שנטפח לעצמינו על השכם.
    ג. הכותב מתייחס לבעייתיות ולמחלוקת בין התפיסה השמרנית לפרוגרסיבית, כשהוא מייחס את בעיותיהם לליברליזם כשלעצמו, ההתעלמות מליברליזם כשלעצמו בלי עימות ישיר לתושבה החרדית למה שהליברליזם מעלה תמוהה, הייתכן לטעון שבעיות העולם ייעלמו רק כשבני אדם יוותרו על חופש שלהם ויכנסו תחת כנפיה של החרדיות ששוללת מהפרט היבטים קיומיים ורותמת אך ורק למען הקהילה?
    ד. הכותב מתעלם מהעובדה שהליברליזם והשמרניים יכולים להכיל את החרדיות, החופש הוא הרבה יותר חזק מהחרדיות משום שהיא יכולה להכיל את החרדיות ולתת לאיש לחיות באמונתו החרדיות שוללת את הזכות הזאת ורואה בקיומם של אנשים שאינן שותפים לדרכה כבעלי עבירה ופגומים.
    ה. החברה החרדית כאקט שמרני ובדלני מתעלמת בעקביות ממה שהעולם החיצון מעלה, במדע, בחברה, בפילוסופיה ובכלכלה, איך החרדיות יכולה להישאר שמרנית כשהייתה כשהיא תאלץ גם היא יום אחד להביט למציאות כפי שהיא?
    ו. האם החברה החרדית מעלה בקרב אנשים מבחוץ איזשהו רצון לבוא ולהצטרף אליה? המציאות מוכיחה שההתנהלות של המגזר החרדי בניהולו הפנימי לוקה בהרבה מאוד בעיות משמעותיות, שליטה של עסקנים על מוקדי הכוח, ניהול כושל של ערים ועיריות, חכמה פוליטית צרה ובחירה על פי שום פרמטר מועיל מלבד הצבעה שבטית בשם הרב והאדמור.
    ז. הכותב מתייחס להיבטים חיוביים בחברה החרדית ומתעלם מבעיות ייחודיות להן, כתתיזציה של קהילות, תופעות שמתקיימות בקרב חצרות החסידים, הערצה עיוורת לבן של קודש, נורמות שמקשות מאוד לראות בהן בשורה לעולם.
    ח. הפיל שבחדר – החברה החרדית מתקיימת בזכותה של מדיניות רווחה שמשרתת אותם ומרשה להם לחיות את חייהם על אף תרומתם האפסית לכלל החברה בשום היבט כמעט, החברה החרדית אף לא רואה בכך בעיה היא מתכחשת לה במקרה הטוב ובמקרה הרע מצדיקה אותם בטוענות אמוניות בלתי רציונליסטיות, טרם אנו רצים להעניק בשורה לעולם מה התשובה הפשוטה לשאלה הזאת שאנו נדרשים אליה מדי יום?

  • החרדים הם הפתרון רק אם הבעיה היא קיום של מדינה יהודית עצמאית שנשענת על רוב חילוני.
    הפתרון שלהם הוא כמובן בכך שהם יהרסו את המדינה הזו עד ליסודות, וישובו לגלות. כמו שהם רגילים ואוהבים. אפילו שמרו על הלבוש ,"משם".

כתוב תגובה:

נא להזין תוכן בתגובה
חובה למלא שם
נא למלא כתובת אימייל